Vluchtelingen-kinderen komen aan in Duitsland

Kabinet laat vluchtelingenkinderen op Grieks vasteland opvangen

  • Jeroen Stans

    politiek verslaggever

  • Jeroen Stans

    politiek verslaggever

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) wil enkele tientallen kinderen uit vluchtelingenkampen op Griekse eilanden op het Griekse vasteland laten opvangen. Ze wil daarbij de hulp inschakelen van Movement on the Ground, de hulporganisatie van Johnny de Mol. Het kabinet trekt er miljoenen euro's voor uit, melden bronnen aan Nieuwsuur.

Ook wil de staatssecretaris Griekenland helpen bij het opzetten van een voogdijsysteem naar Nederlands model, zodat kinderen bij Griekse pleeggezinnen kunnen worden ondergebracht. Broekers-Knol blijft erbij dat Nederland zelf geen kinderen naar Nederland zal overbrengen.

Structurele oplossing

Eerder vandaag riepen gemeenten, politici en bestuurders het kabinet juist op wel kinderen naar Nederland te halen. Een aantal weken geleden zei de staatssecretaris daarover dat ze dat 'geen structurele oplossing' vindt.

De kinderen zitten in overvolle vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden Lesbos, Chios en Samos. Begin vorige maand werd besloten 1600 van hen op te vangen in andere EU-lidstaten.

Onder andere Frankrijk, Finland, Portugal, Ierland, Luxemburg en België hebben toegezegd kinderen op te nemen. Duitsland zegde toe 350 kinderen op te halen van de eilanden, vorige week werden de eerste 47 kinderen naar Duitsland gevlogen. Ze zijn getest op corona en zitten twee weken in quarantaine voordat ze naar hun bestemming gaan.

Maar het Nederlandse kabinet wil daar niet aan en kiest voor een andere aanpak. In een debat met de Tweede Kamer vorige maand liet staatssecretaris Broekers-Knol al doorschemeren te werken aan een plan om vluchtelingenkinderen over te brengen naar het Griekse vasteland. Maar ze voegde eraan toe dat de 'verantwoordelijkheid daarvoor bij de Grieken' zou komen te liggen.

Kwetsbare kinderen

Een meerderheid van de Tweede Kamer riep haar in een motie ook op zich in te spannen om 'kwetsbare alleenstaande kinderen' over te brengen naar het Griekse vasteland.

Broekers-Knol heeft haar voorstel voorgelegd aan de coalitiepartijen. Morgen wil ze het bespreken in de wekelijkse ministerraad. In een reactie laat een woordvoerder weten dat er intensief contact is geweest over hoe Nederland Griekenland de komende jaren kan helpen "bij een goede opvang van minderjarigen".

Een woordvoerder van haar Griekse ambtgenoot George Koumoutsakos laat weten van het voorstel op de hoogte te zijn, maar wil er inhoudelijk nog niet op reageren. Wel laat de woordvoerder weten dat Griekenland en Nederland morgen weer contact hebben over het plan.

Holle frase

De organisaties VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children noemen het plan een schijnoplossing. "Het kabinet blijft halsstarrig weigeren solidair te zijn met Griekenland, met andere lidstaten en in het bijzonder met deze kinderen in nood", schrijven ze. "En dat terwijl in Nederland veertig gemeenten en de voogdij-instelling Nidos klaar staan om ze hier op te vangen."

De organisaties schrijven dat Griekenland om hulp smeekt en dat van een werkend voogdijsysteem in het land überhaupt geen sprake is. "Lokale organisaties in Griekenland wijzen steeds weer op de risico's voor alleenstaande kinderen op het vasteland: het risico op uitbuiting is daar nog groter dan op de eilanden. De oplossing waar staatssecretaris Broekers-Knol nu mee komt is een holle frase, dat geen enkel recht doet aan de realiteit en behoefte aan solidariteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl