'Betrek verpleegkundigen bij opstart reguliere zorg om uitval te voorkomen'

Wanneer gaan de ziekenhuizen weer open voor kankerpatiënten en diabetici, voor controle van hart- en vaatziekten? Als het aan de artsen en ziekenhuisdirecties ligt, duurt dat niet lang meer. Er worden plannen gemaakt om coronapatiënten over het land te verdelen, en zo bij alle ziekenhuizen weer capaciteit vrij te maken voor de reguliere zorg.

Verpleegkundigen maken zich daar zorgen over: ze zeggen een adempauze nodig te hebben. "Ze zijn zwaar belast de afgelopen periode", zegt Gerton Heyne, voorzitter van beroepsvereniging V&VN. "Ik heb met veel verpleegkundigen gesproken en het werk op de IC met coronapatiënten is fysiek en mentaal heel zwaar."

Veel verpleegkundigen werken normaal op andere afdelingen. "Ze komen bijvoorbeeld van de oncologie, cardiologie of neurologie. Nu werken ze in een ander team, met collega's die ze niet kennen en patiënten die ze niet gewend zijn van hun eigen afdeling. Dat is heel heftig. En het maakt dat je kan twijfelen over wat je doet."

Verpleegkundige Willemien Smedema werkt normaal op de uitslaapkamer van de operatiekamer, maar verzorgt nu coronapatiënten op de IC. En dat heeft grote impact op haar, vertelt ze in de video hieronder (zet je geluid aan):

'Werk met coronapatiënten heeft impact, dat moet je kunnen verwerken'

Dat de emotionele en psychische schade groot kan zijn, blijkt uit een onderzoek uit China onder zorgprofessionals die betrokken waren bij de zorg voor coronapatiënten. De eerste resultaten geven aan dat 75 procent kampt met depressieve klachten, 40 procent met angstklachten en 30 procent problemen heeft met slapen.

"Om eenzelfde situatie in Nederland te voorkomen pleit ik ervoor om verpleegkundigen te betrekken bij de besluitvorming rond het opstarten van de zorg", zegt Heyne. "Zodat zij kunnen aangeven wat een verstandige manier van opstarten is, waarbij rekening wordt gehouden met de belasting die zij hebben ervaren."

Hij waarschuwt dat een adempauze nu heel erg belangrijk is. "Anders is een adempauze op een later moment nog veel groter. Dan gaat het leiden tot overbelaste verpleegkundigen die uitvallen, wordt het ziekteverzuim dat de afgelopen tijd al is opgelopen nog hoger en krijgen we de cijfers over klachten net als in China."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl