Schoolleiders en leerkrachten kijken vol spanning naar wat het RIVM volgende week adviseert. Kunnen scholen weer open? En zo ja, hoe dan? Het corona-onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen is nog niet volledig afgerond, maar het RIVM komt maandag met een voorlopig advies.
Jan van de Ven, een van de oprichters van het Lerarencollectief, vraagt zich af of zo'n vergaande beslissing wel op basis van deelresultaten kan worden genomen. "Ik maak me daar zorgen over als ik kijk naar het draagvlak onder leraren. Voor hen zijn de resultaten van dat onderzoek heel erg belangrijk."
Van de Ven deed een onderzoek onder meer dan duizend leraren en vroeg hen via een poll naar hun zorgen. Daar kwam uit naar voren dat zij zich vooral druk maken over de gezondheidsrisico's. "Voor henzelf, maar ook voor hun naasten, hun eigen kinderen. Of hun ouders als ze bijvoorbeeld mantelzorger zijn."
Ouders vinden het ook spannend
Victor van Toer, basisschooldirecteur in Rotterdam-Zuid, kan die zorgen onder leraren beamen. "Mijn leerkrachten staan te springen om weer te beginnen. Maar er is een verschil tussen hart en hoofd. Het hart wil heel graag, maar het hoofd zegt: is het nu wel veilig en verstandig?"
De scholen pas openen als er een volledig beeld is van de besmettelijkheid van kinderen, lijkt hem de veiligste optie. "We hebben ook te maken met ouders die het spannend vinden om hun kinderen naar school te sturen. Sommige ouders werken in een vitaal beroep, maar regelen het nu toch liever zelf."
Ook oudere leerkrachten op zijn school zouden het heel erg spannend vinden om nu weer voor een vollere klas te staan. "Het zou ook heel paradoxaal zijn als zij niet hun eigen kleinkinderen mogen zien, maar wel iedere dag naar een school vol met kinderen gaan."
Gezichtsmaskers voor de klas
In Duitsland kwam vandaag het advies om de scholen zo snel mogelijk weer open te doen. Wel gelden er dan allemaal maatregelen: er moet op de scholen 1,5 meter afstand worden gehouden, er moeten gezichtsmaskers worden gedragen en er mogen per groep maximaal vijftien kinderen zijn.
De kinderdagverblijven blijven in Duitsland nog wel dicht, alleen ouders met vitale beroepen mogen daar hun kinderen brengen, omdat ze er in Duitsland vanuit gaan dat jonge kinderen de infectie nog over kunnen brengen.
Van Toer noemt de Duitse maatregelen op scholen moeilijk uitvoerbaar. "Die 1,5 meter afstand, kinderen zoeken elkaar toch op. En de jongere kinderen hebben bijvoorbeeld nog wel eens een ongelukje. Moet je dan tegen een kleuter die in zijn broek geplast heeft zeggen dat hij het zelf moet regelen?"
Van de Ven pleit voor maatwerk in plaats van generieke maatregelen. "Het is belangrijk om schoolleiders en leraren zelf een passende oplossing voor hun school te laten bedenken." Hij denkt dat er vanwege de 1,5 meter sowieso een mix nodig zal zijn van het huidige afstandsonderwijs en een nieuwe vorm. "En het zal lastig zijn om dat snel te regelen."