De uitzending van 3 april: Wel of geen mondkapje? / Schuldenproblematiek groeit door corona / Hoeveel mensen sterven buiten de IC's?

Wel of geen mondkapje dragen op straat?

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt al sinds het begin van de coronauitbraak in China dat er geen bewijs is dat een mondkapje in het openbaar dragen helpt. Het RIVM raadt mensen zelfs af om op straat een mondkapje te dragen, omdat het mensen mogelijk onterecht een veilig gevoel geeft. Een "schijnveiligheid", zei minister Hugo de Jonge vandaag.

Waar steeds meer landen het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte verplichten, doet Nederland dat bewust niet. Wat zijn de voors en tegens, hoe werken de verschillende mondkapjes, en heeft zelf maken zin?

'Waarschijnlijk helpen mondkapjes een beetje, en elk beetje helpt'

Schuldenproblematiek onder jongeren groeit door corona

Jongeren met een uitkering of een minimumloon hebben vaak al moeite om rond te komen, maar door de coronacrisis hebben ze het nog lastiger gekregen. Jongeren hebben vaak flexibele contracten waardoor ze tijdens een crisis als eerste de hardste klappen krijgen te verduren, zegt het NIBUD.

Jongeren economisch hard geraakt door coronacrisis

Hoeveel mensen sterven buiten de IC's?

Er overleden vorige week 4308 mensen in Nederland, terwijl er gewoonlijk in deze tijd van het jaar tussen de 2700 en 3000 sterfgevallen per week zijn. De toename valt maar deels te verklaren door de officiële cijfers van het RIVM over het aantal corona-slachtoffers. Volgens die laatste cijfers overleden vorige week 713 mensen aan covid-19, dus is er een 'gat' van honderden slachtoffers.

Het RIVM schrijft dat verschil toe aan het feit dat lang niet iedereen is getest op corona. Het gaat dan veelal om mensen die thuis of in een verpleeghuis sterven. Is er genoeg aandacht voor deze groep? Te gast is huisarts Joost Zaat.

'De aandacht gaat naar de IC-doden, maar dat is het topje van de ijsberg'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl