Nieuwsuur
Hollandse Hoogte | Jeffrey Groeneweg

In één week moeten er 800 IC-bedden bij

Het zou nog twee maanden duren, maar vandaag blijkt dat we nog zes dagen hebben om de IC-capaciteit uit te breiden tot 2400 bedden. Vorige week nog voorspelde het RIVM dat die piek pas eind mei of begin juni zou vallen. Wat is er aan de hand? Dat bespreken we in de studio met Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care.

En was als we in de situatie komen dat er gekozen moet worden, welke patiënten er wel en niet op de intensive care worden behandeld. Dat levert een boel angst, onrust en vragen op. Maar redt een IC-opname je ook echt? En hoe ziet het leven er daarna uit?

'Mogelijk volgende week al zwartste scenario op IC'

Dakloos tijdens de coronacrisis

Iedereen moet binnen blijven, maar hoe moet dat als je geen huis hebt? Corona stelt daklozen voor nieuwe problemen, omdat opvangcentra (deels) hun deuren sluiten. Gemeenten werken nu keihard om nieuwe opvangplekken te regelen. Sporthallen worden ingericht en zelfs lege hotels worden beschikbaar gesteld. De hoofdstad herbergt verreweg de meeste daklozen, meer dan 6000. Een zeer diverse groep, zo blijkt.

Hoe blijf je verplicht binnen zonder huis?

Ook Zuid-Afrika in lockdown

Afgelopen week vielen in Zuid-Afrika de eerste doden door het coronavirus. Sinds het einde van de week zit het land op slot. Zeker drie weken moeten de inwoners thuisblijven om de verspreiding van corona te vertragen. Mensen mogen alleen de straat op om basisbehoeften in huis te halen. Drank is in de ban gedaan.

Hoe verschillend pakt de lockdown uit voor rijke en arme Zuid-Afrikanen? Arme mensen in dichtbevolkte townships kunnen moeilijk afstand houden van elkaar. Bovendien geldt voor velen van hen: een dag niet werken, een dag geen eten. Correspondent Bram Vermeulen maakt een reportage.

'Mensen staan nog steeds bij elkaar, het boeit ze niet'

STER reclame