De uitzending van 20 maart: Risico's voor zorgpersoneel / Meer beademingsapparatuur? / Corona-aanpak Taiwan

Blootstaan aan corona: de risico's voor zorgpersoneel

Artsen en verpleegkundigen die coronapatiënten behandelen en verzorgen, staan als geen ander bloot aan de gevaren van het virus. Wat zijn de risico's? Ondertussen loopt het tekort aan beschermingsmaterialen als mondkapjes steeds verder op. Vanavond een verslag vanaf de corona-afdelingen van twee ziekenhuizen. En Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is te gast.

'24 collega's zitten thuis met corona', vertelt deze verpleegkundige

Hoe komen we aan meer beademingsapparatuur?

Er dreigt een tekort aan beademingsapparatuur. Kunnen we die apparaten in Nederland snel genoeg produceren, of uit het buitenland halen? We gaan langs bij de TU Delft waar studenten op dit moment bezig zijn met het ontwikkelen van een goedkoop beademingsapparaat. En bij een bedrijf in Enschede waar men werkt aan een eenvoudige versie van een beademingsmachine die snel kan worden ingezet.

Hoe komen we aan meer beademingsapparatuur?
Dreigend tekort beademingsapparatuur: wat zijn de gevolgen?

Het corona-succes van Taiwan

Taiwan lijkt wat betreft de aanpak van corona een groot succesverhaal. Het coronavirus dook in januari op in Taiwan, maar tot nu toe zijn er slechts twee patiënten overleden. Wat verklaart het succes van de Taiwanese aanpak? We spreken professor Jason Wang van de Stanford University en Chang-Chuan Chan, decaan van de National Taiwan University College of Public Health, een vooraanstaand instituut in Taiwan dat invloed heeft op het beleid.

Wat maakt corona-aanpak Taiwan zo succesvol?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl