Een vrouw met een mondkapje in het centrum van Den Haag

De uitzending van 17 maart: Noodpakket / Hulp voor ondernemers / Groepsimmuniteit: de gevolgen? / WHO zegt testen!

Meer hulp voor ondernemers

De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog. Tot nu neemt de overheid tot maximaal 75 procent van het salaris over, in de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent. Dat betekent dat werkgevers veel minder hoeven bij te betalen.

Er zijn ongeveer een miljoen zelfstandigen zonder personeel in Nederland. Het kabinet komt ook met maatregelen voor deze groep. Ze krijgen makkelijker toegang tot de bijstand als hun opdrachten wegvallen door de crisis. Te gast is minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken).

Zzp'ers minder bezorgd?

Groepsimmuniteit tegen corona: wat zijn gevolgen van deze aanpak?

Premier Mark Rutte zei gisteren in zijn toespraak dat een groot deel van de bevolking de komende tijd besmet zal raken met het coronavirus, maar dat er ook op die manier immuniteit wordt opgebouwd. En dat is belangrijk om het virus in te dammen.

Volgens Jaap van Dissel, hoofd van het RIVM, zou ongeveer 50 tot 60 procent van de Nederlanders het virus moeten krijgen om groepsimmuniteit te bereiken. Maar wat zijn de consequenties van deze aanpak? We spreken met viroloog Marion Koopmans en met de Amerikaanse bioloog Carl Bergstrom, de man achter 'flatten the curve', de allesbepalende lijn in de coronacrisis.

Groepsimmuniteit: hoeveel doden vallen er dan?

WHO zegt testen, testen, testen - maar met welke tests?

De hoogste baas van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus, zei het onomwonden: als we corona willen bestrijden zit er maar een ding op: testen, testen en nog eens testen. "Je kan met een blinddoek om geen vuur bestrijden. We kunnen deze pandemie niet stoppen als we niet weten wie er geïnfecteerd is." Enig probleem: er zijn onvoldoende testmaterialen.

Testen op corona. Maar met welke test?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl