De uitzending van 16 maart: Rutte spreekt volk toe / RIVM over groepsimmuniteit / Huisartsen slaan alarm

Toespraak Rutte over corona: geen eenvoudige uitweg

Premier Mark Rutte heeft in een rechtstreekse toespraak tot het Nederlandse volk gezegd dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven. "Er is geen eenvoudige of snelle uitweg uit deze zeer moeilijke situatie. De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken."

De meeste mensen zullen volgens Rutte lichte klachten ontwikkelen. Op die manier wordt er zogeheten groepsimmuniteit opgebouwd, en dat is belangrijk om het virus in te dammen. Maar dat kan maanden en zelfs langer duren.

Jaap van Dissel, hoofd van het RIVM, is vanavond te gast over de laatste cijfers en ontwikkelingen. Politiek duider Arjan Noorlander doet verslag over de toespraak van Rutte, en daarover spreken we ook met studiogast Paul 't Hart, deskundig op het gebied van crisiscommunicatie.

Hoe helpt groepsimmuniteit in de strijd tegen het coronavirus?
Toespraak Rutte over corona: geen eenvoudige uitweg

Huisartsen slaan alarm om tekort beschermingsmiddelen

Tekorten aan ontsmettingsmiddelen, mondkapjes en andere materialen belasten de zorg op veel plaatsen. Ziekenhuizen en huisartsenpraktijken in het hele land zien hun voorraden slinken, terwijl de spullen hard nodig zijn. Veel medische hulpmiddelen worden geproduceerd in het buitenland, bijvoorbeeld China, waardoor de levering grotendeels is stilgevallen.

Nieuwsuur ging vandaag langs bij een huisartsenpraktijk in Driebergen. De wachtkamer is leeg, want de meeste patiënten worden telefonisch geholpen. Mogelijke corona-patiënten worden gezien op een speciaal spreekuur of tijdens een huisbezoek, maar dan moet de huisarts wel volledig beschermd zijn. En dat wordt door tekorten steeds lastiger.

Huisartsen slaan alarm om tekort beschermingsmiddelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl