"Ik vond het heerlijk. Ik dronk wekelijks zo'n drie keer en dan kwam ik op achttien glazen in de week uit. Het was nooit een glas per dag, het was altijd: 1 + 1 = 11."
Jacqueline van Lieshout is nu compleet gestopt met het drinken van alcohol. Ze vertelt hoe dat ging, welke reacties ze krijgt en hoe ze terugkijkt, onder meer op de rol die artsen hebben gespeeld. Want die blijken volgens experts regelmatig te weinig kennis of zin te hebben om het gesprek aan te gaan met een patiënt die te veel drinkt.
Van Lieshout dronk regelmatig, maar niet uitzonderlijk veel, vond ze eerder. "Ik heb vanaf m'n twintigste mensen om me heen verzameld die dat ook deden, dus dan vind je dat doodnormaal. Niemand die zei: goh, wat drink jij veel. Nee, je moedigde elkaar aan. We leven in een wereld waarin je wordt aangemoedigd."
Voornemen
Niet dat ze geen signalen kreeg. "Er waren genoeg avonden dat ik m'n fiets niet kon vinden of dat ik de dag daarna dacht: jeetje, hier moet ik twee dagen van bijkomen en dat ik ervan baalde. Ik denk dat ik een jaar of tien sluimerend in m'n achterhoofd dacht: nou, dat moet weleens minder. Maar dat werd altijd weer weggewuifd in m'n hoofd: dat doen we wel een keer, nu eerst Kerst, of het weekend, of dat feestje. Er is altijd een reden om wél te drinken."
"Ik kon wel denken: niet zoveel nemen vanavond, maar ik wist toen ik eind dertig was dat dat een voornemen was dat toch sneuvelde na het tweede of derde glas."
"Het lichaam ging protesteren. Ik had natuurlijk katers, maar ik was ondertussen ook de negentig kilo genaderd. Ik ben 1.76 meter. Dus dat nam flinke vormen aan."
Hoogleraar interne geneeskunde Kees Kramers (hij drinkt zelf hooguit een glas per dag) legt hieronder uit wat alcohol met je lichaam kan doen.
Van Lieshout kreeg last van darmontstekingen en werd onderzocht door een specialist. "Nadat dat was gebeurd, ging ik rechtop zitten. Het eerste wat ik zei was: oh dokter, mag ik dan vanavond wel een glas wijn drinken? Ik deed net alsof dat een grap was, maar ik weet dat moment nog zo goed. En hij zei: natuurlijk mevrouw Van Lieshout, dat is geen enkel probleem."
Het glas wijn kwam er en daar bleef het niet bij. Echt stoppen deed ze pas toen haar man uit het niets een hartinfarct kreeg. Hij werd met spoed gedotterd. Drie weken daarna vierden ze het herstel met een vakantie naar Terschelling. Inclusief een dagelijkse fles wijn bij de lunch.
"Dat ging drie dagen goed, maar op dag vier zei hij: 'Jacqueline, ik voel me zo ellendig, dit gaat gewoon niet goed.' Toen zijn we op de huisartsenpost beland. Dat was echt een levensveranderend moment. Ik zat op een krukje en die huisarts keek ons aan en zei: waar zijn jullie mee bezig? Ik had echt het idee: nu is het klaar. Nu is het afgelopen, nu hou ik ermee op."
Het veranderde haar kijk op de rol die alcohol speelt, maar ook op de rol van artsen. Want waarom had geen enkele arts eerder aan de bel getrokken? "Na het revalidatietraject zijn wij teruggegaan naar de cardioloog. Ik wilde per se mee. Ik was toen al een maand of twee gestopt met alcohol. En toen vroeg ik aan haar: wat is uw kijk op alcohol? Ze pakte de computer erbij en zei: twee à drie glazen per dag, een beetje gissend. Toen floepte ik eruit: ik denk dat u een bijscholing hebt gemist, dokter!"
Van Lieshout schreef haar ervaringen op in een boek: Ontwijnen. Ook geeft ze cursussen om andere mensen te helpen met stoppen.
Twintig kilo eraf. Het is echt een groot feest.
"Je komt er dan ook achter dat het niet alleen je eigen struggle is maar je hele omgeving, die constant bezig is met alcohol. Volwassenen zijn constant ermee bezig. Alcohol is onze teddybeer. Het beschermt en verdooft ons, maakt sociale situaties gemakkelijker. Wanneer je er überhaupt wat van zegt, worden mensen heel nerveus."
En dat geldt volgens haar ook voor artsen. "Je komt ook aan hun 'teddybeer'. De eerste stap is bewustwording, educatie. Ik denk dat een heleboel artsen echt geen idee hebben."
"Mensen denken dat ik nu tweede keus leef, zielig en erg. Terwijl ik heel erg denk: ik zou niet eens willen drinken, omdat ik juist het gevoel heb dat ik een upgrade heb gemaakt. Mentaal en fysiek ben ik honderd keer sterker. En minder drinken scheelt veel geld en bovendien ben ik 20 kilo lichter. Het is echt een groot feest, de beste fase van mijn leven."