De uitzending van 21 februari: Hanau na de aanslag / Terugblik op flitsenquête / Netwerk klaar voor transitie?

Hanau na de aanslagen

De tweede dag na de aanslagen in Hanau gaat Nieuwsuur terug naar de wijk Kesselstadt. Hier schoot Tobias Rathjen vier mensen dood in een shishalounge. Ooggetuigen vertellen wat ze hebben gezien en gehoord. In de Turkse moskee wordt de terreurdaad herdacht in het vrijdaggebed. De gelovigen zijn aangedaan, maar ook strijdbaar.

Rathjen schoot uiteindelijk negen mensen dood in twee shishalounges, en doodde daarna zijn moeder en zichzelf. De slachtoffers in de lounges hadden allemaal een migratieachtergrond en na een gevonden afscheidsbrief vermoedt justitie dat de terrorist racistische motieven had.

De discussie over rechts-extremisme in de Duitse samenleving laait weer op. We spreken erover met politicologe Nicole Deitelhoff van de universiteit Frankfurt.

'Die neonazi, of wat het ook was, heeft mijn dochter neergeknald'

Terugblik op de flitsenquête

Deze week was de laatste verhoordag van de Tweede Kamercommissie die ongewenste beïnvloeding van moskeeën onderzoekt. Grote vraag is wat de conclusie van de commissie zal zijn: is er sprake van die beïnvloeding uit "onvrije landen", en zo ja, moet de overheid ingrijpen? We blikken terug op twee weken verhoren onder ede.

In de studio praten we met Jacob van der Blom, voorzitter van de Blauwe Moskee in Amsterdam en oprichter van de Essalam-moskee in Rotterdam en Saïd Bouharrou, vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland.

Heeft de Kamercommissie goed werk verricht?

Is ons elektriciteitsnet klaar voor de energietransitie?

Netbeheerders verwachten de komende jaren miljarden te moeten investeren om ons elektriciteitsnetwerk klaar te maken voor de toename in de vraag naar stroom door alle elektrische auto's en warmtepompen die erbij komen. Tegelijk staan gemeenten voor de opgave om tienduizenden laadpalen bij te plaatsen. Is onze infrastructuur snel genoeg aan te passen voor de transitie naar een groene economie?

Is onze infrastructuur klaar voor de toekomst vol laadpalen en warmtepompen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl