Nieuwsuur
ANP

'Toenemende invloed van salafisten in moskeeën'

De Tweede Kamercommissie die onderzoek doet naar beïnvloeding door onvrije landen van moskeeën en andere islamitische organisaties, verhoorde vandaag voor de vierde dag mensen onder ede. In de verhoren gaf de omstreden Haagse As-Soennah-moskee aan zelf miljoenen uit de Golfregio te hebben gehaald, terwijl de koepel van Marokkaanse moskeeën juist waarschuwde voor de toenemende invloed van salafisten. Verslaggever Arjan Noorlander volgt de verhoren en praat ons bij.

'Toenemende invloed van salafisten in moskeeën'

MH17-onderzoek: Oekraïense aanklagers ontslagen

Alle Oekraïense MH17-aanklagers zijn ontslagen. Ook zijn de twee officieren vervangen die namens Oekraïne zitting hadden in het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt. De ontslagen komen aan de vooravond van het MH17-proces, dat volgende maand van start gaat in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol. Wat is het gevolg voor het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17? Nieuwsuur-verslaggever Gert-Jan Dennekamp is in Kiev.

MH17-onderzoek: Oekraïense aanklagers ontslagen

Explosieve situatie op Lesbos

De leefomstandigheden in het overvolle migrantenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos verslechteren met de dag. Twee weken geleden kwamen kampbewoners ertegen in opstand. Ook zijn ze boos over de lange asielprocedures. Ondertussen neemt bij de bevolking van Lesbos de woede en angst toe. Ze hebben te maken met plunderingen en diefstal, zeker nu er weinig beveiliging is rond het kamp. De gouverneur van de Griekse eilanden noemt de situatie explosief. Europacorrespondent Saskia Dekkers doet verslag.

Explosieve situatie rond migrantenkamp op Lesbos

Expertisecentrum Euthanasie kan aanvragen psychiatrisch patiënten nauwelijks aan

Het Expertisecentrum Euthanasie, voorheen de Levenseindekliniek, kan het aantal aanvragen van psychiatrisch patiënten nauwelijks aan. Veel psychiaters en (huis)artsen willen geen euthanasie uitvoeren. Patiënten kloppen daarom, ieder jaar vaker, aan bij het Expertisecentrum. Het expertisecentrum wil de verantwoordelijkheid voor deze mensen graag delen met psychiaters in het land. Te gast is Elnathan Prinsen, psychiater en voorzitter van de NVVP, vereniging van psychiaters.

STER reclame