NOS/Bart Kamphuis

Pensioenfondsen willen administratie verbeteren

Pensioenfondsen gaan onderzoeken hoe ze de pensioenadministratie kunnen verbeteren. Dat schrijft de Pensioenfederatie in een verklaring. "Denk aan verbeteringen in de aanlevering van gegevens en aan het doorvoeren van correcties in de pensioenuitbetaling." Dit soort aanpassingen moeten ook de digitalisering van de pensioenfondsen verder helpen.

Uit onderzoek van Nieuwsuur en Investico bleek vorig jaar dat veel fondsen de berekening van de pensioenuitkering baseren op rammelende IT-systemen. Ook blijken gegevens waarop de pensioenen worden berekend niet volledig of onbetrouwbaar. Daardoor kunnen de uitkeringen lager of hoger uitvallen dan waar een werknemer recht op heeft.

De Pensioenfederatie lijkt de gebreken te erkennen, al wordt in het bericht gesproken over incidenten. "Het gaat hierbij met name om incidenten waarbij het onduidelijk is of een werkgever onder de verplichtstelling van een bedrijfstakpensioenfonds valt en een deelnemer wordt geconfronteerd met correcties op het pensioen."

Incidenten of structureel?

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met verschillende organisaties in de pensioensector. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij vrijdag dat hij nog "geen goed zicht heeft gekregen in de mate waarin risico's en fouten in de pensioenadministratie zich structureel voordoen of dat het steeds incidenten betreft".

De minister erkent de problemen die in Nieuwsuur aan de orde kwamen. Soms zijn de pensioenregelingen zeer complex en niet altijd zijn de gegevens uit het verleden beschikbaar. In gesprekken met de minister erkennen pensioenuitvoerders dat bij sommige bedrijfstakpensioenfondsen "zorgen bestaan over de incasso van premies en deelnemergegevens". Werkgevers zijn soms niet aangesloten of melden niet alle werknemers volledig of juist aan.

Ook schrijft Koolmees dat sommige pensioenuitvoerders nog afhankelijk zijn van "ICT-systemen, die onvoldoende toekomstbestendig zijn, bijvoorbeeld omdat er nog te veel handmatige verwerkingen nodig zijn of omdat zij onvoldoende in staat zijn toekomstige wijzigingen te ondergaan".

De Pensioenfederatie schrijft dat de minister de sector heeft gevraagd om te bekijken wat er nodig is om het aantal incidenten te beperken. Daarom worden enkele onderzoeken gestart.

De grote pensioenfondsen presenteerden vorige maand hun dekkingsgraden. Kijk in onderstaande tool hoe jouw pensioenfonds ervoor staat:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl