Wie zijn die nieuwe staatssecretarissen op Financiën?

"We hebben intensief samengewerkt in de vijf jaar dat ik minister was en voorzitter van de Eurogroep", zegt Jeroen Dijsselbloem over Hans Vijlbrief van D66. Die wordt genoemd als een van de twee nieuwe staatssecretarissen op het ministerie van Financiën, naast Alexandra van Huffelen eveneens van D66.

"Hij is fantastisch om mee samen te werken. Hij is een heel goede econoom en een hele goede ambtelijk manager, maar ook nog met een goed gevoel voor politiek. Die drie dingen zal hij ook op de nieuwe plek, waar hij naar verluidt benoemd gaat worden, dat is natuurlijk een prachtige combinatie."

Vijlbrief (D66) was een van de invloedrijkste mensen in Brussel. Als voorzitter van de eurowerkgroep zat hij bij alle gesprekken over geld: van bankenunie tot beoordelingen over de begroting van de euro-landen. Esther de Lange (CDA) vicevoorzitter van de grote christendemocratische fractie in het parlement noemt hem een cruciale spin in het web. Ook Paul Tang (PvdA) looft hem en mist hem nu al.

'Hoge prijs'

Hij werd nog niet zo lang geleden zonder enige discussie herbenoemd. Dat komt volgens Tang door zijn gevoel voor de belangen en emoties van de verschillende landen. "Hij is niet bang voor nieuwe gedachtes."

Zijn vertrek komt op een wel heel pikant moment. Eind deze maand gaan de premiers een eerste poging wagen om de begroting voor de EU te regelen en ondertussen wordt er volop geprobeerd om de begrotingsregels te veranderen. De Italiaanse commissaris Gentilioni wil soepelere regels zodat de lidstaten ruimte hebben om de klimaatmaatregelen te betalen. "Oprekken", noemt De Lange dat. En ze ziet het vertrek van Vijlbrief dan ook met lede ogen aan. "We betalen een hoge prijs."

Jeroen Dijsselbloem is niet echt verrast door de keuze van Vijlbrief voor zijn nieuwe functie. "Dit is voor hem een fantastische kans om nu niet alleen meer als ambtelijke ondersteuning, maar ook zelf te laten zien hoe het moet."

Dijsselbloem twijfelt ook niet aan de capaciteiten van Vijlbrief. "Hij wint mensen voor zich, hij laat mensen voor zich werken. Hij weet denk ik de kamer ook wel te overtuigen van de dingen die er moeten gebeuren, en dat is ook soms lastig. En hij kent het ministerie en de belastingdienst en de onderwerpen heel goed!"

Oud-minister Dekker over Van Huffelen

Oud-minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Sybilla Dekker kent de andere beoogde staatssecretaris Alexandra van Huffelen goed. Van Huffelen is sinds 2019 Eerste Kamerlid, maar heeft al een flinke carrière als bestuurder achter de rug.

"Ze is een bestuurder die gaat voor haar zaken waar ze voor staat, die heel goed kijkt wat dat betekent in de omgeving . Dat deed ze zowel bij Essent, maar ook als wethouder Economie en Haven in Rotterdam. Maar ook en vooral in Amsterdam bij het Gemeentelijk Vervoerbedrijf, waar ze natuurlijk voorzitter is van de raad van bestuur."

"Dat kan ze goed", zegt Dekker. "Omdat ze heel goed niet alleen taxeert, maar ook ingaat op de gevoelens van de mensen die daar wel zijn. In de zin dat ze ook goed kijkt wat de cultuur is en hoe je daarmee kan omgaan en onderdeel kan laten zijn van je besturing."

Van Huffelen is de eerste vrouwelijke bewindspersoon bij Financiën. Een goede zaak, aldus Dekker. "Ik denk dat dat echt een aanwinst is. Het is ook goed dat er bij de Belastingdienst ook een keer een vrouw aan de top staat. Vrouwen hebben de deskundigheid en loyaliteit om zich heel goed in te lezen en te verdiepen in datgene wat er bij de mensen speelt. En ik denk van je medewerkers van de Belastingdienst moet je het absoluut hebben. Want die moeten het uiteindelijk weer gaan doen."

Hoewel de aanstelling formeel nog niet bevestigd is, heeft Dekker Van Huffelen al wel gefeliciteerd. "Ik heb geappt, zeker!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl