Wereldleiders hebben in Berlijn afspraken gemaakt over het conflict in Libië. De zestien landen en organisaties die het akkoord ondertekenden, hebben afgesproken zich te houden aan het VN-wapenembargo en te stoppen met militaire steun aan de strijdende partijen in het land.
"Het is geen doorbraak maar we zien wel een bepaalde mate van toenadering tussen de landen die we nog niet eerder hebben gezien", zegt Claudia Gazzini, Libië-analist bij de International Crisis Group.
Zwakke toezegging Haftar en Sarraj
In 2011, na de val van dictator Kadhafi, brak in Libië een burgeroorlog uit tussen tientallen stammen en milities. Inmiddels zijn er twee grote machtsblokken over: de door de VN-erkende regering van Fayez al-Sarraj in Tripoli en daartegenover generaal Khalifa Haftar, die het grootste deel van het land controleert.
De strijdende groepen zelf doen niet mee aan het akkoord. "Haftar en Sarraj lijken wel te hebben afgesproken een commissie in te stellen om de voorwaarden voor een wapenstilstand te bespreken", zegt Gazzini. "Wat cruciaal wordt is of deze zwakke toezegging standhoudt en resulteert in de-escalatie en echte verandering voor de Libiërs."
"Maar als de mensen in Tripoli morgen wakker worden zal er voor hen niks veranderd zijn. Het zal voor hen spannend worden of de
vijandelijkheden weer hervatten of niet."
Bekijk hier het hele interview met Gazzini: