Het zijn onzekere tijden in Bolivia. Sinds president Evo Morales zondag afstand deed van de macht, is het de grote vraag hoe het nu verder moet. In het parlement staat vanavond een stemming gepland over een interim-president die de chaos moet beteugelen, maar de partij van Morales kan die stemming boycotten.
"De Bolivianen kunnen eigenlijk niets anders doen dan afwachten", zegt Rodrigo Taboada-Vaca. Hij komt uit Bolivia en woont sinds acht jaar in Nederland. Hij heeft veel contact met zijn familie die woont in regeringsstad La Paz. Een van de plekken waar de afgelopen weken fel werd geprotesteerd.
"Mijn ouders delen niet te veel met me over de situatie daar, omdat ze niet willen dat ik nerveus wordt", zegt Rodrigo. Hij weet wel dat ze vooral binnenshuis blijven, net als veel andere mensen. "Hun veiligheid staat natuurlijk voorop. Ook proberen ze hun huis te beschermen tegen mogelijke plunderingen."
Rodrigo vindt het moeilijk om niet bij zijn familie te zijn. "Normaal zou ik ze helpen, maar nu kan ik niks doen. Dat voelt slecht, maar ik ben wel hoopvol dat dingen zullen verbeteren. Als je het hebt over vrijheid en democratie, daar leiden geen rechte paden naartoe. Dan kom je soms in dit soort situaties terecht."
Gouden kans laten schieten
Morales legde dit weekend zijn functie neer, na veertien jaar aan de macht te zijn geweest. Hij lag onder vuur sinds de presidentsverkiezingen van enkele weken geleden. Bolivianen gingen boos de straat op omdat ze vermoedden dat er fraude was gepleegd.
Ze eisten zijn aftreden, net als de oppositie. Afgelopen weekend schaarden politieagenten en de legerleiding zich achter de demonstranten. Morales trad naar eigen zeggen af om een einde te maken aan het geweld in het land. Hij sprak van een "burgerstaatsgreep".
"Ik denk dat het goed is dat Morales is afgetreden, maar het moment was niet goed", zegt Rodrigo. "Hij had de kans om een president te zijn die zorgde voor stabiliteit in het land en voor een goede overgang naar een volgende president, maar dat is nu geen optie meer."
Politiek asiel in Mexico
En daarmee heeft de president volgens hem "een gouden kans" laten schieten. "Bolivia is een jonge democratie. We hebben een lange geschiedenis van onrust en dictators, maar de laatste jaren waren vrij stabiel. Morales had iets goeds kunnen doen voor het land, maar helaas deed hij dat niet."
Morales heeft Bolivia inmiddels verlaten. Hij is vandaag aangekomen in Mexico dat hem politiek asiel heeft aangeboden. Zijn land blijft achter in chaos.