Nieuwsuur
ANP

In de Tweede Kamer hebben SP, D66 en ChristenUnie minister Wouter Koolmees om opheldering gevraagd, nu duidelijk is geworden dat de Inspectie steeds meer meldingen krijgt over arbeidsmigranten. Sinds 2015 is sprake van een toename van 50 procent. Dat baart zorgen, want vaak worden buitenlandse werknemers uitgebuit of werken ze in een schijnconstructie.

"Dit is echt waanzin," vindt Jasper van Dijk (SP). "De landen in de EU zijn zo verschillend in welvaart dat je een gesleep krijgt van mensen van arme naar rijke landen. Dat iemand voor vijf euro per uur in Nederland kan werken is middeleeuws."

Kijk hieronder waarom het zo ingewikkeld is om illegale arbeid in Nederland aan te pakken.

Ook Eppo Bruins (ChristenUnie) maakt zich zorgen. "Deze malafide praktijken ontwrichten de arbeidsmarkt in Nederland en ontwrichten hele gemeenschappen in Oost-Europa waar jonge mensen huis en haard verlaten op zoek naar beter."

Hij vindt dat de overheid nu aan zet is. "Zoals deze foute ondernemers maximaal de ruimte zoeken in Europese regelgeving, zo moet onze overheid ook de ruimte maximaal nemen om deze ongewenste effecten tegen te gaan en de arbeidsmarkt rechtvaardiger te maken. Met wederzijdse afspraken tussen lidstaten moet een eind worden gemaakt aan deze ongewenste effecten van de Europese interne markt."

STER reclame