De Nederlandse goudvoorraad verhuist tijdelijk naar Haarlem

De Nederlandsche Bank gaat de complete Amsterdamse goudvoorraad tijdelijk verhuizen naar Haarlem. De ruim 14.000 goudstaven moeten voor eind volgend jaar zijn ondergebracht in de leegstaande kluizen van de voormalige gelddrukkerij Joh. Enschede.

Reden is de modernisering van het DNB-kantoor in de Amsterdamse binnenstad. Die kan volgens de bank sneller worden uitgevoerd als de partij goud met een waarde van 6,4 miljard euro elders is ondergebracht.

Volgens directeur bedrijfsvoering Maaike van Leuken van DNB is de verhuizing een grote operatie. De staven wegen elk bijna 12,5 kilo. "Maar daar hebben we ervaring mee. Eerder hebben we ook al een deel van onze goudvoorraad uit de VS naar Nederland teruggehaald." Over de logistiek van de verhuizing wil ze om veiligheidsredenen niets kwijt.

Het hoofdkantoor in de Amsterdamse binnenstad is verouderd. Met de renovatie en verbouwing moet het een transparanter gebouw worden. "Daardoor kunnen we meer het kennisinstituut zijn voor alle Nederlanders", zegt directeur bedrijfsvoering Maaike van Leuken.

De zware beveiligingsmaatregelen waar de goudvoorraad om vraagt passen daar slecht bij, volgens DNB. Ook de vele waardetransporten verplaatst de bank liever naar een beter bereikbare locatie buiten de stad. Daarom heeft DNB besloten om het goud niet langer in het hoofdkantoor op de slaan.

Guldens inruilen

Het nieuwe 'cash centre' van de bank is gepland op defensieterrein Camp New Amsterdam in Zeist. Omdat de renovatie van het DNB-gebouw al start voordat de nieuwe kluis gereed is, wordt de goudvoorraad tijdelijk ondergebracht in Haarlem. De leegstaande kluizen van voormalig gelddrukkerij Joh. Enschede worden nu klaargemaakt voor gebruik. In 2023 verhuist het goud naar de definitieve bestemming in Zeist.

Niet alleen het goud wordt verhuisd. DNB verwerkt en repareert jaarlijks ongeveer een miljard aan contant geld. Ook die 'geldvloer' verhuist naar Haarlem. Ook het guldenloket van DNB verhuist in 2020 mee. Nog altijd brengen mensen oude guldenbiljetten naar DNB om ze in te wisselen voor euro's.

Nieuwsuur mocht vanochtend bij hoge uitzondering de goudkluis in:

Deze 14.000 goudstaven gaan op reis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl