Aangepast

Wie wordt CDA-voorzitter?

Morgen kiest het CDA een nieuwe voorzitter. Voor het eerst mogen de leden zelf bepalen wie de partij gaat besturen.

Er zijn nog twee kandidaten over: Sjaak van der Tak en Ruth Peetoom. De eerste is het populairst bij de partijtop, maar Peetoom lijkt het meest populair onder de leden. Zij stemde op het congres van 2 oktober tegen de samenwerking met de PVV.

Strijd

De strijd tussen die twee lijkt zich te verharden: afgelopen woensdag had Sjaak van der Tak in het Nederlands Dagblad kritiek op Ruth Peetoom. Zij heeft volgens Van der Tak 'toch het profiel om linksaf te slaan. Daar maak ik me zorgen over'.

Daadkracht

Van der Tak wil kiezers 'op rechts terughalen, zonder zelf rechtsaf te slaan'. Hij zegt dat hij onafhankelijker is dan Peetoom. 'Ik laat me niet sturen door wie dan ook, en durf iedereen tegen te spreken. Er is daadkracht nodig. Je kunt wel vragen stellen, maar ik durf ook te zeggen: deze koers kiezen we niet. Uiteraard nadat de partij de koers heeft bepaald.

Verdeeld

Wie het ook wordt: er wordt nogal wat verwacht van de nieuwe voorzitter. Na de verpletterende verkiezingsnederlaag en de onenigheid over de samenwerking met de PVV is het CDA hopeloos verdeeld en lijkt de partij stuurloos. Alle heil moet nu van de nieuwe voorzitter komen. Maar wat kan en mag je eigenlijk verwachten van een partijvoorzitter?

Visie

Drie oud CDA-voorzitters uit drie decennia geven vanavond in Nieuwsuur hun visie: Piet Bukman, in 1980 de eerste voorzitter van het nieuw opgerichte CDA. Hij leidde met strakke hand de partij en kreeg de bijnaam 'de Lenin van Voorschoten'. Hans Helgers, in de jaren negentig voorzitter en toen, na de grote nederlaag destijds, verantwoordelijk voor de 'herbronning' van de partij. En Marja van Bijsterveldt, nu minister van onderwijs, en ten tijde van de eerste kabinetten Balkenende voorzitter. Wie is volgens haar de beste kandidaat?

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Nynke de Zoeten (Nynke.de.Zoeten@nos.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl