Nieuwsuur

Unieke beelden van John en Yoko in bed na 50 jaar weer boven water

"Het is 'm", zegt wereldwijd erkend Beatles-historicus Mark Lewisohn. "De vermiste documentaire." Lewisohn doelt op een tweede deel van een documentaire die in 1969 werd gemaakt over het bezoek van John Lennon en Yoko Ono aan Amsterdam en Wenen.

Filmploegen uit de hele wereld waren erbij: de Bed-in for peace van John en Yoko. De beroemde beelden gingen de hele wereld over. Je zou zeggen, we hebben ze allemaal wel gezien. Maar 50 jaar later is er dus toch weer uniek beeld van dat moment aan het licht gekomen.

Jan Hovers werkte in de jaren 80 bij de KRO toen daar het archief wegens ruimtegebrek werd opgeruimd. "Er werd een chemische afvalcontainer besteld en er werd geselecteerd. En alles wat men niet onmiddellijk wist van wie of wat het was dat ging die container in. Daar zat een doos tussen en daar stond met grote letters op 'John Lennons Honeymoon, Part Two'. Ik vroeg: mag ik die meenemen? Dat was geen probleem, het ging anders toch de container in. Zodoende."

Kijk hieronder naar een reportage van verslaggever Tonko Dop met Beatles-historicus Mark Lewisohn en Jan Hovers, de man die de film veiligstelde. En natuurlijk de verloren gewaande beelden:

De documentaire is gemaakt door de Nederlandse regisseur Peter Goessens. Samen met zijn cameraman Mat van Hensbergen mocht hij het stel blijven volgen als andere journalisten alweer waren weggestuurd. Het levert bijvoorbeeld beelden op van Lennon en Ono die naar zichzelf kijken op tv, terwijl ze een hapje eten.

Bijzonder aan de film: hij is in kleur. Biograaf Lewisohn heeft gehoord dat eerder wel fragmenten zijn vertoond op tv, maar dat was in die tijd alleen in zwart-wit. Zelf ziet hij de beelden nu voor het eerst. "Het is heel bijzonder en zeldzaam. Ik wist niet dat hij bestond. Hij is niet publiekelijk gezien in de laatste... nou, misschien wel nooit."

"Ik was het een beetje vergeten", zegt Jan Hovers over zijn vondst in 1986. "Ik heb me nooit gerealiseerd dat dit uniek materiaal zou kunnen zijn. Want ik dacht: dit is een kopie."

Hovers dacht er pas weer aan omdat deze week een jubileum wordt gevierd van het bezoek van Lennon en Ono aan het Hilton 50 jaar geleden. "Een oud-collega klopte aan de deur en zei: had jij niet een film van John en Yoko in die tijd? En toen heb ik hem weer eens uit de kelder gehaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl