Ook andere artsen dreigen uit anti-rookkoepel te stappen

Wanda de Kanter en Pauline Dekker, twee longartsen die strijden tegen de tabaksindustrie en zijn uitgegroeid tot de boegbeelden van de anti-rookbeweging, zijn uit de anti-rookkoepel gezet. "Als de dames niet terug mogen komen bij de Alliantie, dan stappen wij eruit", zegt Dink Legemate van de Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en hoofd chirurgie van het AMC.

"De Alliantie is voor het poldermodel. De dames zijn activistisch, maar dat is terecht. Er gaan twintigduizend mensen per jaar dood. Dit is urgent."

Jolande Sap

De koepel, Alliantie Nederland Rookvrij, is een samenwerkingsverband van 155 bedrijven, gemeenten, ziekenhuizen en artsenverenigingen. Voorzitter Floris Italianer, ook directeur van de Hartstichting, schreef De Kanter en Dekker eerder deze maand een brief waarin hun de deur werd gewezen, schrijft Trouw vandaag.

De alliantie ziet meer in verbinden en draagvlak creëren. "We zijn een paar keer verrast door publicaties; dit draagt niet bij aan het bereiken van onze doelen", zegt Mischa Stubenitsky, van het KWF namens de alliantie.

Publicaties moeten bijdragen aan de strategie van KWF en de Alliantie Nederland Rookvrij. Het moet elkaar versterken.

Floris Italianer, voorzitter Alliantie Nederland Rookvrij

Vooral een artikel op de site Tabaknee.nl - een inititatief van de twee longartsen - met een oproep om oud-Kamerlid Jolande Sap te vervangen als voorzitter van een groep deskundigen die voor het Nationaal Preventieakkoord oplossingen moeten bedenken tegen het roken, schoten KWF kankerbestrijding, Longfonds en de Hartstichting in het verkeerde keelgat.

Sap zou als commissaris bij adviesorganisatie KPMG niet geschikt zijn omdat KPMG "dubieuze onderzoeken" zou doen in opdracht van tabaksfabrikanten. "Publicaties moeten bijdragen aan de strategie van KWF en de Alliantie Nederland Rookvrij. Het moet elkaar versterken. De timing van het artikel hielp ons niet bij onze activiteiten", aldus Stubenitsky.

De longartsen waren verrast over het besluit van de alliantie. "Het is van één kant gegaan, dat is altijd jammer. Laten we vooropstellen dat we allebei hetzelfde doel nastreven, alleen het tempo waarin we werken is anders."

In december kregen Dekker en De Kanter de mededeling dat KWF de subsidie voor hun initiatieven stopzette. "Tot dan toe hadden ze onze rechtszaak tegen de sjoemelsigaret gefinancierd. Dus het was voor ons onverwacht. Gelukkig kregen we daarna wel een donatie en gift van het NTvG zodat we even verder konden", zegt De Kanter.

"Wij hebben daar verder geen ruchtbaarheid aan gegeven, want we willen niet dat onze gezamenlijk doel wordt belast met een interne kwestie."

Ophef in anti-rookland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl