De Britse Blythe Pepino neemt bewust geen kinderen, omdat ze té bang is om een kind op deze wereld te zetten. Volgens haar is de beschaving aan het ineenstorten en kijken we al dertig jaar passief toe. "Ik ben op geboortestaking, omdat ik doodsbang ben en dan druk ik me nog zachtjes uit. Ik ben doodsbang voor mezelf. Dus zeker voor de kinderen die ik zou krijgen."
'Beschaving stort ineen'
Pepino begon de beweging Birth Strike, waarbij inmiddels tweehonderd vrouwen zijn aangesloten. "We zijn bang dat de beschaving ineenstort, vanwege de klimaatcrisis", zegt Pepino. "We zijn al over de rand. De ineenstorting vindt al plaats."
"Er wordt voor de komende tientallen jaren, tot het eind van deze eeuw, veel geweld en oorlog voorspeld. Omdat hulpbronnen en voedsel opraken. Als we niet onmiddellijk op grote schaal ingrijpen, stort de beschaving ineen en dan wil ik geen gezin stichten."
'Wil niet aan vervuiling bijdragen'
Ook in Nederland zijn er vrouwen die zich zorgen maken om de aarde en om die reden geen kinderen nemen. Al schetsen zij niet allemaal zulke doemscenario's zoals Pepino.
Lindsey, bijvoorbeeld, wil niet nóg meer aan de klimaatverandering bijdragen door een kind te nemen. Zij blogt over een duurzaam en bewust leven. "Ik wil geen kinderen, omdat ik mijn kind een goede toekomst wil bieden en dat kan ik nu niet garanderen. Een extra kind is ook weer extra vervuiling. Ik weet niet of ik daar aan bij wil dragen. Ik ben bang dat de aarde niet meer zo leefbaar is als wij het nu kennen."
De uiterste consequentie van het probleem is dat er geen ruimte is voor meer mensen
De controversiële kunstenaar Tinkebell, nam eerder al een definitief besluit. Bedoeld als politiek statement om problemen op de agenda te krijgen. "In augustus 2013 heb ik me laten steriliseren. Eigenlijk met de voornaamste reden dat grondstoffen opraken en we geen voedselzekerheid meer kunnen garanderen voor de volledige wereldbevolking op redelijk korte termijn."
Tinkebell maakte over dit thema de film Save our Children. "Ik wilde in die film de uiterste consequentie van dit probleem laten zien. En de uiterste consequentie is, er is geen ruimte meer voor meer mensen.
Voortplantingsangst is niet uniek, weet klimaatwetenschapper Bart Verheggen. "Het is in het verleden vaker voorgekomen dat mensen geen kinderen wilden krijgen, uit angst voor de toekomst. Ten tijde van de Koude Oorlog zag je bijvoorbeeld angst voor een naderende kernoorlog."
Oorlogsdreiging is een heel ander probleem dan klimaatverandering, en wordt veel directer gevoeld, zegt Verheggen. "Klimaatverandering is potentieel een groot probleem, maar gaat in slow motion. Dat is het tegenovergestelde van een plotselinge kernoorlog, natuurlijk."
Maar de angst van de 'Birth Strikers' is niet onterecht, vindt Verheggen. "Klimaatverandering zal flinke effecten hebben die niet allemaal omkeerbaar zijn. Het stelt ook niet heel erg hoopvol dat we de eigen klimaatdoelstellingen niet gaan halen, want om klimaatverandering te beteugelen, moeten die emissies van broeikasgassen toch heel fors naar beneden."
Minder geboortes, minder uitstoot
In Nederland stoten we per hoofd van de bevolking twaalf ton CO2 uit. Daarmee scoren we in Europa al zeer slecht. Vergeleken met een Afrikaans land als Somalië is het verschil schrikbarend. Eén Nederlander stoot net zoveel uit als 198 Somaliërs.
Toch heeft een geboortestaking pas op lange termijn effect, volgens klimaatwetenschapper Verheggen. "Ik denk dat er meer te halen valt door het verduurzamen van energiesystemen, daar ontkomen we niet aan, ook als sommige mensen minder kinderen gaan nemen."
Zowel Pepino als Tinkebell zeggen hun beslissing dan ook meer als een statement te zien. Pepino: "We proberen ook niet de populatie terug te dringen. Dat zou ook een inefficiënte manier zijn om de aarde te redden."
"Een kind meer of minder maakt niet zoveel uit", zegt Tinkebell. "We zijn nu met bijna acht miljard, dus dat ene kind doet er niet zoveel toe. Maar de daad an sich en het op deze manier tentoonstellen heeft zoveel effect dat het iets heel groots wordt."