Aangepast

Dit zijn vanavond de kanshebbers voor de Libris Literatuur Prijs 2019

De schrijvers Jan van Aken, Johan de Boose, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Bregje Hofstede en Ilja Leonard Pfeijffer maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2019. Vanavond maakt juryvoorzitter Jet Bussemaker, oud-minister van cultuur, in Nieuwsuur de winnaar bekend. De winnaar krijgt 50.000 euro.

De zes genomineerden werden geselecteerd uit een lijst van 18 schrijvers, die weer was samengesteld uit de beste 203 boeken van het afgelopen jaar. De zes kanshebbers zijn "stuk voor stuk boeken die erin geslaagd zijn een verzonnen wereld zo overtuigend neer te zetten dat de lezer niet anders kan dan zich eraan over te geven, zich te laten meevoeren in onbekende hoofden, zich te verplaatsen in andere levens en andere denkwerelden. Om op die manier wellicht ook anders naar onze eigen wereld te kijken", schrijft de jury in het juryrapport.

Lees hieronder wat de jury verder over de zes genomineerde boeken schrijft:

Jan van Aken

De ommegang (Jan van Aken)

"De ommegang van Jan van Aken is een superieur bouwwerk, een ware pageturner", staat in het juryrapport. "De roman speelt zich af in de Middeleeuwen waarin het hoofdpersonage ons mee laat reizen, de halve wereld rond. We volgen Isidorus van Rillington, een wees die opgroeit in een Engels klooster en daar in de bibliotheek als een bezetene studeert, herinneringen ophaalt en reizend door het leven zal gaan als arts en bouwmeester. De kracht van het geheugen en het beheersen van kennis staan centraal in dit boek dat avontuur èn reflectie combineert, en de Middeleeuwen op een indrukwekkend gedocumenteerde wijze weergeeft."

Johan de Boose

Het vloekhout (Johan de Boose)

"Het vloekhout is een buitengewoon originele bijdrage aan de Nederlandstalige literatuur, een prachtige compositie, stilistisch ijzersterk", oordeelt de jury. "Aan het woord is een stuk hout dat de auteur met groot vernuft tot leven brengt. Aanvankelijk deel van een oude olijfboom, legt deze spaander een duizelingwekkende tocht af door tweeduizend jaar geschiedenis. Het stuk hout metamorfoseert op wonderlijke wijze : het wordt een deel van Christus' kruis, twaalf eeuwen later wordt het gebruikt voor een zeldzaam Russisch Maria-icoon, het wordt zelfs een fetisj in het atelier van de schilder Malevitsj. Met dit welbespraakte stuk hout als ooggetuige komen we terecht op cruciale plekken en momenten in de Europese geschiedenis."

Rob van Essen

De goede zoon (Rob van Essen)

"De goede zoon intrigeert, amuseert en zet aan tot denken over onszelf en de wereld om ons heen", zo stelt de jury. "Dat gebeurt op een oorspronkelijke manier in een ongewone vorm. Het verhaal speelt in een zeer nabije toekomst. Mensen hebben een basisinkomen, in de zorg en de horeca werken 'robo's' en iedereen schrijft boeken, terwijl er nauwelijks nog lezers zijn. Een dystopisch beeld, maar niet zwaar of naargeestig; de roman snijdt ernstige kwesties aan maar houdt steeds een lichte toon en werkt zelf bepaald niet mee aan het einde van de literatuur. Integendeel, deze roman blaast de literatuur juist een krachtig nieuw leven in."

Esther Gerritsen

Het is m’n vierde keer, maar het wordt steeds leuker.

Esther Gerritsen

De trooster (Esther Gerritsen)

"De trooster is toegankelijk, confronterend en ontroerend tegelijk, een boek van grote klasse, een roman van deze tijd en álle tijden", vermeldt het juryrapport. "Gerritsen laat met deze roman precies zien hoe ver haar indrukwekkende talent reikt. En dat is heel ver. Achter Gerritsens ogenschijnlijk simpele zinnen gaan grote, ingewikkelde thema's schuil: tijdloze religieuze en filosofische conflicten, maar ook actuele MeToo-achtige kwesties rondom schuld en machtsmisbruik, bestraffing en vergeving, en de vraag in hoeverre je een schuldig mens ooit mag afwijzen."

Bregje Hofstede

Drift (Bregje Hofstede)

"Drift is een egodocument in de beste zin van het woord: een diepgravende zelfanalyse van de schrijfster, die via haar genadeloze onderzoek ook haar geliefde, hun relatie en hun problemen scherp in beeld probeert te krijgen", staat in het juryrapport. "De jury las dit jaar verschillende romans over relatiecrises en -breuken, die zelden van begin tot eind wisten te overtuigen. Drift, geschreven in een ongeëvenaard trefzekere stijl, laat zien dat ook zo'n op zichzelf weinig opzienbarend thema geweldig proza kan opleveren: meeslepend, aangrijpend, inzichtelijk."

Ilja Leonard Pfeijffer

Pakje voor de heer Pfeijffer zegt ie dan, maar dit is wel een héél leuk pakje.

Ilja Leonard Pfeijffer

Grand Hotel Europa (Ilja Leonard Pfeijffer)

"Grand Hotel Europa is een indrukwekkende roman die de lezer meesleept, prikkelt, irriteert, amuseert en ten slotte overdonderd achterlaat", oordeelt de jury. "De roman in een rijke, weelderige stijl bespeelt vele registers en is altijd overvloedig, de vele verhaallijnen worden schijnbaar moeiteloos afgewikkeld. Centraal staat het verhaal van de liefde tussen Ilja en Clio die in Genua opbloeit en in Venetië ten onder gaat, een liefdesgeschiedenis waardoorheen een Dan Brown-achtige zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio is gevlochten. Dan is er het verblijf in het Grand Hotel Europa, een hotel dat met zijn onnavolgbare indeling en kleurrijke bewoners de herinnering oproept aan beroemde hotels uit de wereldliteratuur."

Kijk hier hoe de schrijvers in maart verrast werden met het nieuws over hun nominatie:

Schrijvers verrast met nieuws nominatie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl