Provinciale Staten: Verkiezingen als opmaat naar ‘premier Klaver’

Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij GroenLinks. De partij moet een volgend kabinet in, vinden ze zelf. De komende verkiezingen voor provinciale staten en de Eerste Kamer zijn op weg daarnaartoe een tussenstap.

De ambities zijn groot bij GroenLinks. De partij wil in de provincies van 30 naar 60 zetels doorgroeien. En in de Eerste Kamer verwacht de partij van de huidige vier liefst negen zetels te maken. Niet dat partijleider Jesse Klaver dat zelf hardop zal uitspreken. Hij wil de boel vooral niet 'jinxen.'

Klaver is de man om wie alles draait binnen GroenLinks. Hij is het gezicht, ook al is comeback kid Paul Rosenmöller de lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen.

De komende verkiezingen staan in het teken van het grotere doel: Jesse Klaver premier van Nederland maken. Om aan zijn kennis en statuur te werken ging de leider daarom onlangs op reis naar China. En werpt hij zich op als leider van de oppositie. Maar om het 'kabinet Klaver I' écht van de grond te krijgen, heeft de partij vooral veel meer steun van de kiezer nodig. De huidige 14 zetels in de Tweede Kamer zijn weliswaar het hoogste aantal in de geschiedenis van de partij, maar Klaver had op veel meer gerekend.

De groei moet bij de komende verkiezingen komen van mensen die teleurgesteld zijn in D66, mensen die anders niet gaan stemmen en vooral van jongeren die voor het eerst hun stem mogen uitbrengen. Niet voor niets laat Klaver zich het liefst tussen jonge mensen zien, of het nu bij zijn eigen meet-ups is of bij een klimaatdemonstratie van stakende scholieren.

Klaver hoopt op hun steun, maar meer partijen mikken op jonge kiezers. En om een kabinet te leiden, moeten er compromissen worden gesloten. Dat laatste is iets dat Klaver, die wegliep bij de laatste coalitieonderhandelingen, nog niet heeft willen doen. Tot chagrijn van andere partijen, met wie hij in de toekomst wel weer om tafel moet.

Tot die tijd probeert GroenLinks haar politieke macht uit te breiden, te beginnen in de provincies en vooral in de Eerste Kamer. Want volgens Klaver raakt het kabinet daar zijn meerderheid kwijt. En voor steun kan de coalitie dan niet meer om GroenLinks heen, is zijn stellige overtuiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl