Laura van Geest (CPB), minister Wiebes, Ed Nijpels, Hans Hommaas (CPL) met de doorrekening van het klimaatakkoord

Alles wat je moet weten voor het Nieuwsuur-klimaatdebat

Op de dag van de harde cijfers kruisen de felste voor- en tegenstanders van klimaatbeleid de degens in Nieuwsuur. Fractievoorzitters Rob Jetten (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) gaan in debat. Maar wat is nou feit en wat is fictie? En is Nederland een voorloper wat betreft klimaatbeleid of niet? We zetten een aantal feiten op een rijtje.

Is Nederland het braafste jongetje van de klas?

Nee, gemiddeld stoten Nederlanders meer CO2 uit dan de gemiddelde Europeaan. Amerikanen en Russen stoten nog meer uit. Verrassend is dat Frankrijk niet veel uitstoot, dat komt mede door het grote aandeel kernenergie in de elektriciteitsproductie.

Gemiddeld stoten Nederlanders meer CO2 uit dan de gemiddelde Europeaan

Is Nederland dan het meest ambitieuze jongetje van de klas?

Ook dat is Nederland niet. Hoewel Nederland een van de weinige landen is die in Europa heel duidelijk zijn over de klimaatambities, is het niet het meest ambitieus. Landen als Zweden, Groot-Brittannië en Duitsland hebben scherpere doelstellingen.

Nederland niet het meest ambitieus

Wordt klimaatverandering veroorzaakt door de mens?

Uit 97 procent van de gepubliceerde onderzoeken blijkt dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens. Onder specifiek klimaatwetenschappers ligt dat percentage nog iets hoger. Onlangs publiceerde het wetenschappelijke blad Nature Climate Change dat de kans dat de aarde niet sneller opwarmt door de mens 1 op de 3,5 miljoen is.

  • Nieuwsuur
    Het aandeel van de mens
  • Nieuwsuur
    Kansberekening

Wat gebeurt er met de energierekening?

Die is de afgelopen jaren gestegen. Dat heeft meerdere redenen. Zo zijn de netbeheerkosten gestegen, is gas en stroom duurder geworden, maar ook de overheidsheffingen zijn flink toegenomen.

De ontwikkeling van de afgelopen 10 jaar

Betaalt de industrie minder dan de burger?

De industrie heeft in het voorlopige klimaatakkoord berekend dat het 1 miljard euro per jaar nodig heeft voor de energietransitie. 450 miljoen euro moet het volgens het voorlopige klimaatakkoord zelf betalen. Ruim de helft kan het krijgen uit de SDE+-subsidiepot. De subsidiepot wordt momenteel grotendeels gevuld door burgers. 200 miljoen van de subsidie komt van bedrijven. Er kan dus gesteld worden dat burgers 350 miljoen euro meebetalen aan de energietransitie van de industrie.

Overigens is het niet zo dat de industrie nu niets doet. Het moet via een Europees systeem de uitstoot controleren: het emissiehandel systeem. Als het bedrijf teveel uitstoot, moet het rechten bijkopen.

Wat betaalt de industrie?

Wat doet de rest van de wereld?

Hieronder vertellen vier correspondenten ons over de klimaatplannen, of het ontbreken daarvan, bij de vier grootste vervuilers ter wereld.

Wat doen Rusland, India, de Verenigde Staten en China de komende tijd? Hieronder een overzicht.

CO2-uitstoot, wat doen de andere landen?

Zorgen de klimaatmaatregelen voor 0,00007 graden minder opwarming?

Nee, die berekening klopt niet volgens het KNMI. Nederland is verantwoordelijk voor 0,41 procent van de wereldwijde emissies. Als Nederland alle maatregelen neemt om Parijs te halen, en de rest van de wereld doet dat ook, dan zorgt Nederland ervoor dat de aarde ongeveer 0,01 graad minder opwarmt, zo bevestigt het KNMI.

Het KNMI vergelijkt de situatie waarbij de aarde 1,5 graad opwarmt, zoals in het Parijsakkoord is beschreven, met de situatie waarin erin er niets gebeurt en de aarde in 2100 zo'n 4 graden opwarmt.

Nederland is verantwoordelijk voor 0,41 procent van de wereldwijde emissies

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl