Antisemitisme in een banlieue in Frankrijk

Antisemitisme neemt weer toe: 'Je verbergt je Joodse identiteit'

Antisemitisme in Nederland neemt weer toe, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Het afgelopen jaar registreerde het CIDI 135 incidenten, bijna 20 procent meer dan een jaar eerder.

Bovenop die 'offline' incidenten werden online ook nog eens bijna honderd incidenten geregistreerd. "Het lijkt alsof de drempel voor antisemitische uitspraken online veel lager is, waardoor het normaler lijkt in de 'normale wereld'", zegt CIDI-directeur Hanna Luden. "En dan wordt het salonfähig. Dat is heel duidelijk merkbaar."

Veiligheid bieden

In de Tweede Kamer hebben Gert-Jan Segers (fractievoorzitter ChristenUnie) en Dilan Yesilgöz (VVD) een jaar gewerkt aan een initiatiefnota om het opstekende antisemitisme de kop in te drukken. Segers: "Als je een kleine gemeenschap van 40.000 mensen geen veiligheid kunt bieden, dan falen wij zo als samenleving. Dan gaat het voor ons allemaal mis."

De VVD en ChristenUnie hameren in hun plan op het belang van onderwijs over de Holocaust en pleiten voor een veel hardere aanpak van antisemitisme, ook online. Yesilgöz: "Wij willen dat mensen gewoon 's ochtends vroeg van hun bed worden gelicht als ze allerlei antisemitische leuzen op internet uiten. Dat gebeurt op dit moment helemaal niet."

Ik vind het zeer onheilspellend, want je verbergt je Joodse identiteit.

Wolfgang Kotek

De Kamerleden hebben hun nota overhandigd aan Wolfgang Kotek. De Rotterdammer maakte als klein jongetje in de jaren dertig van de vorige eeuw in Duitsland de Kristallnacht en de opkomende Jodenhaat mee. De laatste jaren waarschuwt hij voor terugkerend antisemitisme. "Ik vind het zeer onheilspellend, want je verbergt daardoor je Joodse identiteit."

'Je verbergt je Joodse identiteit'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl