Record aan 'spookkandidaten' bij de Provinciale Statenverkiezingen

  • Nynke de Zoeten

    politiek verslaggever

  • Nynke de Zoeten

    politiek verslaggever

Er staan dit jaar opvallend veel 'spookkandidaten' op de stembiljetten: mensen die op een kieslijst voor de Provinciale Staten staan, zonder dat ze er wonen. Uit een rondgang van Nieuwsuur langs de provincies blijkt dat het er totaal 58 zijn, tegenover 43 bij de vorige verkiezingen.

Vooral Forum voor Democratie en Denk grossieren in deze expats: Forum levert er 35 en Denk tien. De derde plaats wordt ingenomen door D66, met vier 'spookkandidaten'.

In Friesland en Drenthe zijn zelfs de lijsttrekkers van Denk van buiten de provincie. Beiden wonen in Rotterdam en zijn werkzaam voor de partij als woordvoerder en secretaris.

Voor nieuwe partijen is het altijd lastig om voldoende geschikte kandidaten te vinden. Toch zijn er zorgen over deze ontwikkeling: zijn de partijen en kandidaten wel geïnteresseerd in de Provinciale politiek? Of gaat het ze alleen om de verkiezingen voor de Eerste Kamer?

Bij een debat met de provinciale lijsttrekkers in Drenthe afgelopen week komen Forum en Denk niet opdagen. Ook bij andere campagne-activiteiten zijn ze onzichtbaar. Andere lijsttrekkers verbazen zich erover, zoals CDA-lijsttrekker Henk Jumelet. "Ik vind dat mensen er recht op hebben te weten wie de kandidaten zijn. Ook van Forum voor Democratie en ook van Denk".

Ko Vester, lijsttrekker van de Drentse regionale partij OPD, vermoedt dat Denk geen interesse heeft in de provincie zelf. "Het enige belang dat Denk heeft is de Eerste Kamerverkiezing. Ik denk dat we ze ook nooit in de Staten zullen tegenkomen, dat het echt ook spookstatenleden worden".

Ook PVV-lijsttrekker Nico Uppelschoten is kritisch. "Ik vind het een beetje gek, en dan zeg ik het heel voorzichtig".

Geen 'stemvee'

Forum voor Democratie en Denk zeggen dat ze wel degelijk geïnteresseerd zijn in de provincie zelf. "Voor een nieuwe partij is het belangrijk om gebruik te maken van alle middelen", zegt Denk-partijleider Tunahan Kuzu . "We zijn er heel trots op dat we meedoen in alle provincies". En hij verzekert dat de lijsttrekker van Drenthe verhuist als ze wordt verkozen.

Volgens Thierry Baudet is het bewust beleid om kandidaten dubbel in te zetten, om zo te laten zien dat Forum één team is. Zelf staat hij ook op de lijst van Zuid-Holland, terwijl hij in Amsterdam woont. "Ik zou mezelf geen spookkandidaat willen noemen maar een lijstduwer. We doen dat om te laten zien dat we er allemaal achter staan".

Forum voor Democratie en Denk hebben de meeste 'spookkandidaten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl