Deze hamburgers zijn hybride: 'Ook als slager moet je met je tijd mee'

Hybride vlees. Misschien had je er nog nooit van gehoord, maar er wordt steeds meer mee geëxperimenteerd. Bijvoorbeeld op de SVO Vakopleiding Food in Houten. Daar maken de slagers in spe nu ook hamburgers waar bijvoorbeeld witte bonen, rijst of groenten aan worden toegevoegd.

"Het gaat om zo'n 90 procent vlees en zo'n 10 procent plantaardig bestanddeel. We proberen hetzelfde effect te bereiken qua smaak, structuur, sappigheid en bite als bij een hamburger die bestaat uit 100 procent rundvlees", zegt voedseltechnoloog en docent Rinus de Rijder.

Volgens hem spelen ze met het hybride vlees in op de wens van de consument om minder vlees te eten. "Het blijft een vleesproduct, maar wel met minder vlees. En het smaakt heel anders dan een vegetarisch product, waarbij de consument echt proeft dat hij wat anders aan het eten is."

'We zijn hier hybride hamburgers aan het maken'

Isabel Boerdam van het blog De Hippe Vegetariër vindt hybride vlees een positieve ontwikkeling. "Het is een van de oplossingen om minder vlees te eten, al dat soort initiatieven omarm ik." Boerdam is de bedenker van de Nationale Week Zonder Vlees, waarvan komende week de tweede editie plaatsvindt.

Ze verwacht nog meer deelnemers dan de eerste keer. "En dat is mooi, want vorig jaar gaf 47 procent aan structureel minder vlees te eten dankzij de campagne." Ze denkt dat het aanslaat omdat het gaat om een burgerinitiatief. "Het is niet van bovenaf opgelegd. En daarnaast doen restaurants, supermarkten en scholen mee."

Volgens Boerdam zit vlees vastgeroest in ons eetpatroon, maar is het heel makkelijk om het weg te laten. Die boodschap roept ook een hoop weerstand op. "We krijgen veel reacties op sociale media en ook de vleesindustrie is niet blij. Maar we willen vlees niet volledig van het bord schrappen, we willen een betere balans."

Ik ben een vleesman. Ik denk in vlees en vind het een prachtig product.

Slager Cees van den Berg

Slager Cees van den Berg is geen fan van vleesvervangers of hybride vlees. "Voor mijn eigen bedrijf geloof ik er niet in. Als ik dat zou verkopen, zou het voelen alsof ik mijn eigen identiteit en product verloochen. Ik ben een vleesman. Ik denk in vlees en vind het een prachtig product."

Van den Berg runt een ambachtelijke slagerij in het Gelderse Zetten, waar hele runderen en varkens worden verwerkt. "Ik verkoop puur vlees met een pure smaak. En daar rijden de mensen graag voor om." Van den Berg ziet zijn bedrijf nog steeds groeien. "De bewuste consument kiest voor ons."

Volgens de slager krijgt de groep die ervoor kiest om geen vlees te eten, en daar ook anderen van probeert te overtuigen, veel te veel aandacht. "Ik vind het doorgeslagen drammerigheid. Maar ik ga er dwars tegenin. Ik ga met opgeheven hoofd ten onder, ik blijf vlees verkopen."

Onbeperkt vlees eten kan niet meer

Claus van Vught vindt juist dat je als slager met je tijd mee moet gaan. "Mijn vader was ook slager en ik heb het vak van hem geleerd, maar ik werk zo anders dan hij." Van Vught heeft bijvoorbeeld geen fysiek verkooppunt: hij verstuurt het vlees via de post naar zijn klanten.

Maar dat is niet het enige. Van Vught vindt ook dat je als slager de verantwoordelijkheid hebt om alternatieven voor vlees aan te bieden. "Vanwege het klimaat, daar heeft het veel invloed op. Onbeperkt vlees eten, dat kan gewoon niet meer. Daarom verkopen we ook vleesvervangers."

Toch is het belangrijk om klanten daarin zelf een keuze te laten maken, zegt Van Vught. "Ze krijgen al zo vaak te horen dat ze minder vlees moeten eten, dat willen ze dan niet ook nog eens van hun slager horen. Wij duwen het niemand door de strot, maar bieden het wel aan."

Zelf probeert hij ook minder vlees te eten. En hybride vlees ziet hij als een goede stap om dat te bereiken. "Een sexy naam is het niet, maar uiteindelijk draait het allemaal om de beleving en de smaak. Als die hetzelfde is, dan is het net zo lekker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl