Terwijl het woord 'uitstel' begint te vallen in het brexit-dossier, maken Britse ziekenhuizen zich grote zorgen over een no-deal. Ook het ziekenhuis in Londen waar de Nederlandse Marcel Levi sinds twee jaar directeur is. In plaats van de zorg voor patiënten staat de brexit bovenaan zijn prioriteitenlijst.
Correspondent Tim de Wit gaat langs bij de voormalig AMC-baas, wiens zorgen groeien met de dag. "Tot ongeveer een maand geleden was de sfeer eigenlijk best relaxed, iedereen dacht dat er wel een deal zou komen", zegt Levi. "De boodschap vanuit het Department of Health was ook geruststellend. Maar nu is daar toch een soort omslag in gekomen."
Als er voor 29 maart geen overeenstemming is tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, dan verlaten de Britten de EU zonder afspraken. Een scenario dat desastreuze gevolgen kan hebben. Bijvoorbeeld voor de voorraden van ziekenhuizen. Opvallend genoeg maakt Levi zich niet de meeste zorgen over een dreigend medicijntekort.
"In het magazijn van ons ziekenhuis ligt altijd voor zeker zes weken voorraad van elk medicament. Dus als daar tekorten ontstaan, dan zie je dat aankomen. Maar voor bijvoorbeeld verbandmiddelen, hechtmaterialen of bepaalde katheters en sondes die we gebruiken, is de voorraad maar een à twee dagen groot."
Het is de 21ste eeuw en plotseling hebben we een discussie over het hamsteren van medische goederen.
"Als er een serieus transport- of importprobleem zou ontstaan, dan kan je dus binnen een week zonder essentieel materiaal komen te zitten", zegt Levi. Heel veel van die materialen importeert het ziekenhuis uit andere EU-landen. En nu nog een grote voorraad aanleggen, dat gaat niet meer.
"Het probleem is natuurlijk dat we pas heel laat begonnen zijn met ons voor te bereiden op een mogelijk no-deal-scenario", zegt de ziekenhuisdirecteur. "Omdat iedereen, ook de politici en de ambtenaren in het ministerie, heel lang heeft gedacht dat er toch wel een oplossing zou komen."
En zo blijft brexit als een donkere wolk boven ziekenhuizen hangen. Levi vraagt zich wel eens af waar het allemaal voor nodig is. "We leven in de 21ste eeuw, het is geen oorlog. En plotseling hebben we een discussie over het hamsteren van medische goederen en mogelijke tekorten aan medicijnen. Is dat niet een beetje merkwaardig?"
Brexit met twee maanden uitstellen
Ondertussen zou de Britse premier Theresa May overwegen de brexit twee maanden uit te stellen. Volgens de krant The Telegraph is dat een van de opties die op tafel liggen als de huidige deal opnieuw wordt weggestemd door het Britse parlement. Die stemming is gisteren door May uitgesteld tot 12 maart.
Volgens The Guardian ziet de EU niets in een uitstel van twee maanden, omdat er in dat geval al snel nieuwe deadlinestress dreigt. Als er uitstel wordt aangevraagd door de Britten, zouden de EU-onderhandelaars veel liever de brexitdatum verschuiven naar 2021, melden bronnen aan de krant.