Het is een van de grote projecten van het kabinet-Rutte III: de nieuwe spelregels voor de arbeidsmarkt. In de afgelopen twintig jaar is er nogal wat veranderd op dat gebied. Zo is het leger flexwerkers enorm gegroeid en is de vaste baan op zijn retour. Die trend wil het kabinet keren.
En dus gaan de regels voor de arbeidsmarkt op de schop met een duidelijk doel: vast werk wordt minder vast, flexwerk minder flexibel. In de Tweede Kamer is de hele dag gepraat over de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Onze econoom Mathijs Bouman legt uit hoe de wet er precies uitziet.
"Het is een wet die geldt voor alle werknemers, vast en flex. Dus het gaat niet om de zzp'ers", zegt Bouman. "Een punt uit de wet is dat rechters makkelijker ontslag kunnen verlenen, want ze mogen voortaan de ontslagredenen bij elkaar optellen en kijken of dat voldoende is om dat ontslag ook echt te verlenen."
Verder krijgen ook flexwerkers recht op een ontslagvergoeding. "Die vergoeding geldt nu alleen voor mensen met een vaste baan en bouw je pas op na twee jaar. Straks ga je vanaf de eerste werkdag al die ontslagvergoeding opbouwen en geldt het dus ook voor flexwerkers."
Hogere premie voor vaste mensen
Een belangrijk punt is de premie-differentiatie in de ww. "Dat betekent dat werkgevers voor flexkrachten een hogere ww-premie moeten afdragen dan voor mensen in vaste dienst." En payrollen wordt aangepakt. "Payrollers zijn mensen die werken bij het ene bedrijf, maar in dienst zijn van een payrollbedrijf en die vallen vaak onder de uitzend-CAO. Zij krijgen voortaan dezelfde CAO-rechten als hun collega's op de werkvloer."
Er komen ook meer rechten voor oproepkrachten en voor mensen met een nulurencontract, legt Bouman uit. "Die moeten bijvoorbeeld al vier dagen van te voren te horen krijgen wanneer en hoeveel ze moeten werken. Dus die krijgen meer zekerheid."
En dan stelt de nieuwe wet ook nog voor een maatregel van het vorige kabinet weer terug te draaien. "Toen besloot men dat er nog maar drie flexcontracten mochten worden verleend in twee jaar tijd. In de nieuwe wet gaan we naar drie flexcontracten in drie jaar tijd."