Nieuwsuur
ANP

"Het is een schijnoplossing, want dit probleem komt over vijf tot tien jaar weer terug. Dat is in het verleden namelijk ook steeds gebeurd." Hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover (Universiteit Leiden) doelt op het akkoord over het kinderpardon dat de coalitie gisteravond bereikte.

Na dagenlang overleg zijn de vier coalitiepartijen overeengekomen dat een groep van 700 'gewortelde' kinderen opnieuw wordt beoordeeld. De verwachting is dat het overgrote deel van hen alsnog in Nederland kan blijven. Blijdschap dus bij de kinderen en hun familie vandaag.

"Voor de kinderen die nu in de procedure zitten is het een oplossing. Naar hun dossiers zal opnieuw worden gekeken en met enige coulance, zo luidt de belofte. Maar in de toekomst zal er weer een nieuwe groep kinderen zijn die in dezelfde situatie zit", zegt Schrover. "Het is hiermee niet afgesloten."

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) zegt vandaag te geloven dat de nieuwe afspraken over het kinderpardon zullen voorkomen dat afgewezen asielzoekers te lang in Nederland blijven. Hij benadrukte dat er geen nieuw kinderpardon komt en dat dat alleen al de hoop bij veel mensen moet temperen.

Schrover heeft er een hard hoofd in. "Beleidsmakers denken vaak dat er geen nieuwe schrijnende gevallen komen. Steeds is er weer het voornemen: we gaan sneller zeggen wie wel en niet kans maakt. Maar er zal altijd een groep zijn bij wie dat moeilijk te zeggen is en waarnaar zorgvuldig moet worden gekeken."

Bovendien hebben asielzoekers het recht om tegen een afwijzing beroep aan te tekenen, benadrukt de hoogleraar. "Dan moet er opnieuw naar een dossier worden gekeken. En zolang je nog in de procedure zit, mag je niet teruggestuurd worden. Dus over vijf tot tien jaar zijn we weer terug op hetzelfde punt."

Reportage en gesprek: Is het kinderpardonakkoord realistisch?

STER reclame