'Legertop staat nog achter Maduro, maar in lagere regionen rommelt het'

De twee presidenten van Venezuela strijden allebei om de gunst van het leger. De legertop lijkt zittend president Nicolás Maduro te blijven steunen, maar de hoogste Venezolaanse militaire diplomaat in Amerika heeft inmiddels gekozen voor de kant van oppositieleider Juan Guaidó.

Die laatste roept andere militairen vandaag op om ook voor hem te kiezen. Hij hoopt hen met een amnestiewet aan zijn kant te krijgen. Maar het is de vraag of dat gaat lukken "De militairen zouden dat misschien wel willen, maar van hogerhand hebben ze te horen gekregen dat ze dat niet mogen", zegt Nina Jurna, correspondent voor NRC in Latijns-Amerika.

Toch zijn er volgens haar wel militairen vatbaar voor de boodschap van Guaidó. "In de lagere regionen van het leger zijn er mensen die ook heel veel last hebben van dit regime. Ze hebben honger en kunnen niet aan medicijnen komen. De legertop staat nog wel achter Maduro, maar daaronder rommelt het wel."

Het vuurtje brandend houden

Aanhangers van Guaidó gingen vandaag de straat op om flyers met daarop de tekst van de amnestiewet te verspreiden. Volgens Jurna is dat voor de oppositie de enige manier om hun boodschap te verspreiden. "Maduro heeft alle mediakanalen in handen, dus via radio en tv horen mensen niet wat de oppositie nou precies wil."

Ze vertelt dat de oppositie dit weekend op verschillende pleinen burgers heeft toegesproken. "Op die manier probeert Guaidó ook de moed erin te houden bij mensen, hij moet zorgen dat er genoeg animo blijft. Hij gaat later vandaag ook aankondigen wanneer er weer een grote demonstratie is."

Maduro trekt zich niks van het internationale ultimatum aan.

Nina Jurna

Guaidó riep zichzelf woensdag uit tot interim-president van Venezuela. De VS koos toen meteen al zijn kant. De EU heeft Maduro opgeroepen binnen acht dagen presidentsverkiezingen uit te schrijven, anders zal ook Europa Guaidó als president erkennen.

Tegenover CNN Türk liet Maduro vandaag weten dat internationale ultimatum af te wijzen. "Niemand kan ons een ultimatum stellen", zei hij. "Venezuela is niet gebonden aan Europa."

Volgens Maduro heeft Guaidó de grondwet geschonden door zichzelf als leider uit te roepen. Rusland, China en Turkije steunen hem, waardoor er internationaal in onder meer de VN-Veiligheidsraad geen gezamenlijk standpunt is over de situatie in Venezuela.

"Maduro heeft dus laten weten dat hij zich niks van dat ultimatum aantrekt. Hij zet zijn eigen lijn voort", zegt Jurna. "Voor hem is het belangrijk dat hij het leger achter zich houdt, want mocht het toch in de legertop gaan rommelen dan zijn de dagen van Maduro geteld. Maar vooralsnog lijkt het daar niet op."

Presidenten van Venezuela strijden om gunst leger

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl