Voorzitter groene VVD'ers: boodschap van Dijkhoff niet goed

time icon
Nieuwsuur

"De boodschap van Klaas Dijkhoff is niet goed. Hij had moeten zeggen dat het klimaatakkoord een uitdaging is", zegt VVD'er Gijs Dröge. Hij is voorzitter en tevens oprichter van Liberaal Groen, het netwerk binnen de VVD dat een duurzame economische groei voorstaat.

Liberaal Groen kwam vandaag in Nijmegen bijeen voor een Nieuwjaarsseminar waar werd gesproken over de verduurzaming van politiek en beleid. Dröge denkt dat Dijkhoff met zijn verhaal komt omdat hij bang is voor de kiezer of de gele hesjes. "Misschien is dat het. Of het is voor de FvD-kiezer of de PVV-kiezer? Ik weet het niet."

Uitdaging

Dijkhoff verraste vandaag politiek Den Haag met zijn uitspraken dat de kans dat het klimaatakkoord letterlijk wordt uitgevoerd nihil is. Volgens hem is het niet zo "dat de politiek bij het kruisje tekent", zoals sommige partijen in de Tweede Kamer volgens hem lijken te willen.

"Gewone mensen" zijn te weinig gehoord aan de zogenoemde klimaattafels waar belangenclubs de plannen bedachten, zegt Dijkhoff vandaag in een interview met de Telegraaf. "Er hebben mensen een akkoord met zichzelf gesloten en dat hebben ze aan de politiek overhandigd. Het zijn adviezen. Het werk begint voor mij pas nu", aldus Dijkhoff.

Dröge: "Natuurlijk weten we het nog niet allemaal, maar dat we hoe dan ook iets moeten doen, dat is de uitdaging. En dat gaat ons allemaal geld en moeite kosten. Dat is het echte verhaal."

Het afgelopen jaar hebben meer dan honderd organisaties onderhandeld over een klimaatakkoord voor Nederland. Met de maatregelen die aan vijf verschillende 'tafels' bedacht en uitonderhandeld zijn, moet de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent zijn gedaald.

In juni was Dijkhoff nog wel "trots" op de klimaatwet, zo twitterde hij. In die wet wordt vastgelegd dat er iets moet gebeuren tegen klimaatverandering, en dat doelen worden gesteld die veel kabinetsperiodes overstijgen.

D66-fractieleider Rob Jetten gaat ervan uit dat de VVD zich houdt aan de afspraken in het klimaatakkoord. "De aanpak van de klimaatcrisis gaat over de toekomst van onze kinderen. Daarom heb ik afspraken met de heer Dijkhoff. Daar houd ik hem aan. Een man een man, een woord een woord."

VVD-senator Annemarie Jorritsma is wel blij met de uitspraken van Dijkhoff. "Volgens mij zegt hij precies wat we allemaal vinden. En dat is dat we niet bij het kruisje tekenen."

Drammen

Ook VVD'er Jan Keunen is niet erg geschrokken van de terugtrekkende bewegingen van Dijkhoff. "Hij zegt dat we niet moeten drammen. Dat vind ik een goede zaak. Zeker niet drammen op een belangrijk thema als het klimaat. De nuance is dat we pragmatisch en praktisch zijn."

Dijkhoff noemt in het interview behalve zijn coalitiegenoten van D66 en ChristenUnie ook GroenLinks-leider Jesse Klaver een "drammer" over het klimaat. "Als Jesse Klaver op tv praat over het klimaat dan daalt het draagvlak met één procent. Rob Jetten (D66) is dat nu ook aan het doen. Hij is nu aan het drammen, ja."

Dijkhoff denkt dat de coalitieonderhandelingen over het akkoord nog pittig kunnen worden. Uiteindelijk zou de samenwerking in het kabinet daar wat hem betreft zelfs op stuk kunnen lopen. Dijkhoff: "Als het alternatief wordt dat ik óf het kabinet óf de burger moet laten vallen: de burger zal ik nooit laten vallen."

Wat ging er vooraf aan het klimaatakkoord? En heeft het akkoord wel zin? In deze special zet NPO Focus de feiten op een rijtje.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Verbazing na uitspraken Dijkhoff over het klimaatakkoord
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame