Trump moet en zal zijn muur krijgen

tijd van publicatie
AFP

President Donald Trump bezocht vandaag de Amerikaans-Mexicaanse grens in het zuiden van Texas om campagne te voeren voor zijn veelbesproken grensmuur. Ook wil hij de Amerikanen ervan overtuigen dat er veel meer geld besteed moet worden aan grenscontroles.

Trump wil graag een muur bouwen op de grens met Mexico, maar krijgt de financiering niet rond. De politieke strijd over het geld is de reden voor de shutdown die delen van de overheid sinds Kerstmis heeft stilgelegd. Zo'n 800.000 ambtenaren krijgen daardoor nu geen salaris.

De gesprekken daarover, tussen de Democraten en Trump, zitten muurvast. De Democraten eisen dat de shutdown wordt beëindigd voordat er wordt onderhandeld over de financiering van de muur. Eerder kwamen Democraten en Republikeinen in de Senaat een compromis overeen waarin anderhalf miljard dollar zou worden vrijgemaakt voor extra grensbeveiliging, maar Trump weigerde daarmee in te stemmen.

Crisis

Trump wil een muur omdat er volgens hem sprake is van een humanitaire en veiligheidscrisis. Hij heeft een kleine zes miljard dollar nodig om illegalen buiten de VS te houden. De Democraten verwijten de president desinformatie.

Trump heeft eerder gesuggereerd dat hij de noodtoestand wil uitroepen, waarmee hij de toestemming van het Congres kan omzeilen, om de financiering van de grensmuur rond te krijgen.

Bekijk hieronder de analyse van correspondent Arjen van der Horst.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage en gesprekken: Trump bezoekt grens met Mexico
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame