Wat voor jaar was het voor de bitcoinbelegger? Voor Facebook en Google? En natuurlijk voor de belegger op de oude, vertrouwde beurs? Onze econoom Mathijs Bouman praat je bij in ons jaaroverzicht.
'Bitcoinbeleggers likken hun wonden'
We beginnen met de bitcoin. Vorig jaar rond deze tijd was de cryptomunt nog hét gesprek aan tafel. De cryptokoorts greep in een snel tempo om zich heen. Wie niet zijn geld in bitcoins of andere cryptomunten stak, was gek of een dief van zijn eigen portemonnee, zo was de stemming.
Volgens Bouman was er aan het begin van dit jaar nog veel optimisme. "Sommige experts voorspelden dat een bitcoin eind 2018 100.000 dollar waard zou zijn. De digitale munt had eind 2017 een enorme stijging ingezet en dat verleidde grote en kleine beleggers om bitcoins te kopen. Amerikaanse zakenbanken bouwden zelfs speciale beleggingsproducten rond de cryptomunt, zodat iedereen die dat wilde mee kon profiteren."
Maar toen bleek dat de koers van de bitcoin toch omlaag kon. "En snel ook", zegt Bouman. "2018 was het jaar dat de bitcoin-bubbel barstte. Wie op 1 januari voor duizend euro aan bitoins kocht, heeft daar nu nog maar 260 euro van over. De hype is voorbij en bitcoinbeleggers likken in stilte hun wonden."
Komt het nog goed met de koers van de digitale munt? Dat is nu natuurlijk de prangende vraag. "De bitcoin heeft in het verleden wel meer van dit soort ups en downs gekend, relativeren sommige crypto-beleggers. Uiteindelijk gaat de koers wel weer stijgen. Misschien zelfs naar 100.000 dollar?"
Aandelen techgiganten doken omlaag
De bitcoin was niet bepaald een grote zekerheid, maar met grote techbedrijven als Facebook en Google leek het de afgelopen jaren alleen maar steeds beter te gaan. Met de nadruk op leek. Want 2018 was het jaar waarin de grote Amerikaanse technologiereuzen hun magie verloren.
Neem Facebook, dat zwaar onder vuur kwam te liggen. "Omdat het onzorgvuldig met de gegevens van gebruikers zou zijn omgegaan", zegt Bouman. "Topman Mark Zuckerberg moest uitleg geven in Washington en Brussel over de rol van Facebook bij de Amerikaanse verkiezingen en het brexit-referendum."
Maar ook beurslieveling Apple had een moeilijk jaar. "Beleggers deden het aandeel in de uitverkoop toen het bedrijf de hooggespannen verkoopverwachtingen voor de nieuwe, dure telefoons moest bijstellen. Daarnaast bestond de vrees dat Apple behoorlijk last zou krijgen van de handelsoorlog tussen de VS en China."
Ook de resultaten van Amazon stelden beleggers teleur. En de koersen van techgiganten Netflix en Google gingen mee omlaag. "In de laatste vier maanden van 2018 verloren de aandelen van de FAANG-groep (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google) tussen de 14 en 32 procent van hun waarde."
AEX sluit jaar af met flink verlies
En dan nog onze eigen Amsterdamse beurs: het waren topjaren voor de beleggers. Maar in de tweede helft van dit jaar ging het mis. Morgen is officieel de laatste beursdag van het jaar, maar nu al is zeker dat de AEX 2018 met een flink verlies afsluit. En dat is voor het eerst sinds crisisjaar 2011.
"Gedurende de eerste zes maanden leek 2018 nog een redelijk beursjaar te worden", zegt Bouman. "In de zomer stond de AEX zelfs even op een jaarwinst van bijna 6 procent. Maar in de tweede helft van dit jaar ging het dus mis."
Waar kwam dat door? "De eerder genoemde handelsoorlog tussen Amerika en China escaleerde, waardoor de angst voor een stagnerende wereldhandel en misschien zelfs een nieuwe recessie, de kop opstak. Ook werd kans op een harde brexit groter en dat zorgde voor onzekerheid bij beleggers."
Tegelijkertijd kondigde de Europese Centrale Bank aan te stoppen met het opkopen van obligaties. "Het tijdperk van gratis geld is ten einde, wisten de beleggers. En het was juist dit onorthodoxe monetaire beleid dat de beurskoers de afgelopen jaren vleugels had gegeven."
Vooral bankaandelen deden het slecht in 2018. "ABN Amro daalde flink, maar vooral ING ging onderuit. Die bank kreeg een forse boete wegens het niet naleven van witwasregels. Ook de koersen van fondsen als Randstad, KPN, Heineken en Shell eindigen het jaar fors in de min."
Voor de liefhebbers van de AEX nog even onderstaande grafiek, die Bouman ieder jaar bijwerkt. Wat is er te zien: alle winst/verlies van de AEX per jaar, sinds de start in 1983. Het overzicht is dus niet chronologisch maar verdeeld per percentage aan de winst- of verliesgevende kant.
Bekijk hieronder het gesprek met Mathijs Bouman in de studio en de bijhorende reportages: