Vluchten via het Kanaal: 'Daar moet je met zo'n dobbertje niet gaan varen'

Een nieuw verschijnsel tussen Groot-Brittannië en Europa leidt tot nieuwe zorgen in Londen: migranten die in kleine bootjes het Kanaal oversteken, van Calais naar Dover. De Britten willen ze tegenhouden, maar hoe?

De Briste minister voor Immigratie Caroline Nokes zegt: "Het is mogelijk dat als we extra patrouilleboten inzetten, dat die als een magneet fungeren en mensen aanmoedigen om de gevaarlijke oversteek te maken. Waar we zeker van willen zijn, is dat we blijven samenwerken met de Fransen, zodat het mensen onmogelijk wordt gemaakt vanaf stranden in Noord-Frankrijk te vertrekken.

Avondspits

Het gaat niet om heel grote aantallen migranten, maar de laatste dagen ontdekte de Britse kustwacht wel elke dag bootjes. Op Eerste Kerstdag zelfs vijf, met aan boord in totaal veertig mensen, onder wie twee kinderen. Een dag later: drie mensen in een bootje.

De 27e december: drie boten, 23 mensen. En gisteren nog eens twee boten, met twaalf mensen aan boord. Een smokkelaar vertelde aan de BBC dat een overtocht 3000 tot 4000 pond per persoon kost.

Maar het Kanaal oversteken, dat is alsof je tijdens de avondspits lopend de overkant van de A-1 probeert te bereiken. Oud-schipper Cees de Keijzer zegt dat mensen niet weten waar ze aan beginnen. "Er passeren daar dagelijks zo'n 800 tot 900 schepen. Dat is zo'n grote verkeersintensiteit, daar moet je met zo'n dobbertje niet tussen gaan zitten. Het risico dat je gegrepen wordt door een van die schepen is groot."

Per bootje over het Kanaal

Een hulpverlener heeft tegen de BBC gezegd dat de migranten voor de bootjes kiezen omdat er streng gecontroleerd wordt bij de trein- en bootverbindingen naar Engeland.

Ook de brexit speelt een rol; migranten maken haast met de oversteek omdat ze verwachten dat de controles nog strenger worden als het VK uit de Europese Unie is getreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl