De Koerdische Peshmerge

Koerden boos om terugtrekken VS: 'Het voelt als verraad'

Dat president Donald Trump alle Amerikaanse troepen terug wil trekken uit Syrië, komt hard aan bij Koerden, ook in Nederland. De ouders van de Koerdische Nederlander Peshmerge wonen in Noord-Syrië, niet ver van de Turkse grens.

"Ik woon hier, ik lees het nieuws en ik denk: hoe kan dit? Het is oorlog, mijn ouders, familie en dierbaren zitten daar. Ik ben niet de enige, er zijn duizenden mensen uit Noord-Syrië die hier wonen en daar nog familie hebben zitten. Het is verschrikkelijk."

Zijn ouders maken daar dagelijks de dreiging mee van oorlog en geweld. Peshmerge is bang dat het vertrek van de Amerikanen betekent dat de Koerden niet meer worden beschermd tegen Turkije, dat hen als aartsvijanden ziet.

Ook bij Sandra Korteweg van SANES, vertegenwoordiger van Koerden in Noord- en Oost-Syrië, heerst onbegrip over Trumps plan. "IS is niet verslagen. Dus hoe kun je dat dan als excuus of reden opgeven om je troepen terug te trekken?"

Barack Obama besloot vier jaar geleden troepen te sturen naar de brandhaard in Syrië. Dat Trump daar nu een punt achter wil zetten, komt als een verrassing voor velen. Hij wil alle 2000 Amerikaanse soldaten terugtrekken, misschien al binnen 30 dagen.

"Vorige week dreigde Erdogan Noord-Syrië aan te vallen. Gisteren kondigde Trump aan zich terug te trekken De timing met het aankondigen van de operatie en ook het besluit van Trump: het lijkt alsof Trump Erdogan de vrije hand wil geven", zegt Peshmerge.

"Het is heel pijnlijk. De Koerden hebben het vuile werk gedaan, we hebben tegen IS gevochten. Niet alleen voor onszelf, maar voor de hele wereld. Als bondgenoot van Amerika en het Westen. Als de Amerikanen zich echt terugtrekken voelt dat als verraad."

Afrin

Turkije heeft al meerdere keren gedreigd met een aanval. Korteweg maakt zich zorgen om de gevolgen voor de bewoners van Noord-Syrië, volgens haar zo'n 3 miljoen mensen, onder wie 300.000 kinderen. Ze gaat ervan uit dat het Turkse leger zal aanvallen zodra de Amerikanen weg zijn uit het gebied. "Als we Afrin als voorbeeld nemen, kan ik moeilijk een andere aanname doen."

Het Turkse leger viel begin dit jaar samen met het Vrije Syrische leger de Koerdische stad Afrin in Noord Syrie binnen, vlak over de Turkse grens. Volgens de Turkse president Erdogan een gerechtvaardigde actie, omdat er 'terroristische organisaties' gelieerd aan de PKK actief zouden zijn.

Peshmerge sluit zich aan bij Korteweg. "We hebben gezien wat er in Afrin gebeurde. Dat is nu bijna een mini-staatje van jihadisten. Die hebben de vrije hand: ze roven, moorden, kidnappen. Als wij dit niet voorkomen kunnen we ook iets vergelijkbaars verwachten in het hele noorden van Syrië."

Reportage: Koerdische Nederlanders maken zich zorgen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl