Weduwe huisarts Tuitjenhorn: 'Ze hebben zich vergist in mijn strijdbaarheid'

time icon
Nieuwsuur

Vijf jaar geleden verloor Anneke Tromp uit Tuitjenhorn haar man. Hij was huisarts en pleegde zelfmoord nadat hij door justitie was aangeklaagd voor moord en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hem op non-actief had gesteld. Dit bevel werd met naam en toenaam naar buiten gebracht. Nico Tromp had een terminale patiënt met ernstige benauwdheid een ongebruikelijk hoge dosis morfine en dormicum gegeven om het lijden te verlichten en de man in slaap te brengen. Korte tijd daarna overleed de patiënt.

Nieuwsuur sprak met Anneke Tromp een maand na de dood van haar man en blikt nu met haar terug op de afgelopen vijf jaar. "Er was toen chaos in ons leven, er gebeurde zoveel", zegt Tromp. "Mijn zoons en ik hielden ons amper op de been. De pers hijgde in onze nek, er werd een zaak opgestart tegen de inspectie. Op alle fronten moesten we topsport bedrijven."

De kwestie Tuitjenhorn, hoe zat het ook alweer?

In 2013 bezoekt huisarts Nico Tromp - hij is net terug van vakantie - een terminale patiënt. Dat doet hij samen met een co-assistent die stage bij hem loopt. De situatie is ernstig, de patiënt is stervende, erg benauwd en lijdt ondraaglijk. Tromp dient daarom een grote hoeveelheid medicijnen toe om het lijden te verlichten en de patiënt in slaap te brengen. Korte tijd daarna overlijdt de patiënt.

Het handelen van Tromp komt aan het licht via de co-assistent. Haar begeleider bij het AMC neemt geen contact op met de huisarts maar maakt direct een melding bij de Inspectie. "Mijn man heeft dat letterlijk als een dolksteek in zijn rug ervaren, hij nam het de co-assistent en de coördinator van het AMC absoluut kwalijk dat ze nooit met hem in gesprek zijn gegaan. Dat hij niet de kans heeft gehad met zijn 22-jarige ervaring, uit te mogen leggen wat hem bewogen heeft", zegt Anneke Tromp vijf jaar geleden.

Nico Tromp wordt daarna door justitie aangeklaagd voor moord, en de Inspectie zet hem via een bevel op non-actief en brengt dat actief met naam en toenaam naar buiten. Daarna pleegt Nico Tromp zelfmoord. Anneke Tromp vijf jaar gelden: "Ik heb wel eens gezegd tegen mensen, Dante's hel was hierbij een pretpark vergeleken, het is een nachtmerrie geweest, niet alleen voor mijn man, voor mij, voor mijn kinderen en de naaste familie en dat is het nog steeds."

Strijdbaarheid

Er volgt een zware strijd voor gerechtigheid voor haar man, maar ze geeft niet op. "Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel en laat me niet intimideren." De Raad van State oordeelt uiteindelijk in 2016 dat de huisarts niet geschorst had mogen worden. Later volgen er excuses van de Inspectie en onlangs werd een immateriële schadevergoeding betaald aan Anneke Tromp. Ze kreeg 154.000 euro smartengeld. "Ik denk dat ze zich ontzettend hebben vergist in mijn strijdbaarheid."

Bekijk hieronder het interview met Anneke Tromp. Daarin vertelt ze onder meer welk persoonlijk verlies er in de afgelopen vijf jaar nog meer op haar pad kwam en hoe ze op zoek ging naar een nieuwe invulling voor haar leven.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Weduwe Tuitjenhorn blikt terug, vijf jaar na de dood van haar man

Reactie Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

"De Inspectie heeft na de uitspraak van de Raad van State contact opgenomen met mevrouw Tromp en haar excuses aangeboden voor het onrechtmatige bevel. Ook hebben wij aangeven dat de zeer trieste afloop nooit de uitkomst is geweest die de Inspectie had voorzien. Wat er gebeurd is, is zeer tragisch voor alle betrokkenen en heeft ook de Inspectie zeer aangegrepen."

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame