Femke Halsema tijdens haar eerste toespraak als burgemeester

Halsema over de Wallen, vrijzinnigheid en het boerkaverbod

Femke Halsema is nu bijna een half jaar burgemeester van Amsterdam. Het gaat goed met de stad, maar dat succes heeft ook een keerzijde. Amsterdam wordt overspoeld door toeristen, het Wallengebied is volgens de ombudsman een stadsjungle waar de politie niet handhaaft, en de ondermijning door drugshandel bereikt een kritische grens.

Een hoop uitdagingen dus voor Halsema, die zelf al tientallen jaren in Amsterdam woont. Als burgemeester komt ze op plekken waar ze eerder niet kwam, of die ze begon te mijden. Zoals de Wallen. "Het is er overvol, er lopen zoveel dronken toeristen, vooral Engelsen, Prostituees worden gefotografeerd of nog erger, uitgejoeld."

Om het een wetteloze jungle te noemen, vindt ze wat te ver gaan. "Er wordt gehandhaafd, maar het aantal toeristen neemt enorm toe en dat geeft overlast. We willen niet alle toeristen wegjagen, maar er moeten wel grenzen zijn en die moeten ook duidelijk zijn."

Boete meteen betalen

Deze week werden extra maatregelen aangekondigd die iets moeten doen tegen de overlast in de binnenstad. Er zal onder meer harder worden opgetreden tegen alcoholgebruik op straat en 's nachts mag er niet meer op de grachten worden gevaren.

De aanpak richt zich op de Wallen en de gebieden rond het Rembrandtplein en het Leidseplein. Bewoners hebben daar te maken met veel overlast. Van bezoekers op straat die te veel gedronken hebben en luidruchtig zijn, wildplassen of in grote groepen rondlopen, en van vervuiling.

Om de aanscherping van regels door het hele Wallengebied kenbaar te maken hangen er spandoeken. Hierop staat dat er niet gedronken mag worden. Ook de hoogte van de boete wordt erbij vermeld. Mensen die toch in overtreding zijn, moeten de boete meteen betalen.

"We proberen hiermee de overlast beheersbaar te maken. Maar op de Wallen gaat bijvoorbeeld ook veel crimineel geld rond. En sekswerkers zijn er in toenemende mate slachtoffer van mensenhandel. Er komen grote problemen samen en dat vraagt om andere maatregelen", zegt Halsema.

Criminaliteit pak je niet aan met overlastmaatregelen, dat doe je langzaam.

Femke Halsema, burgemeester Amsterdam

Ze maakt zich zorgen over de ondermijning door drugscriminelen. "Het gaat dan om ondermijning van de economie en van de samenleving als gevolg daarvan. Er is ontzettend veel crimineel geld in de stad door internationale drugshandel. Daarmee kan bijvoorbeeld ook vastgoed worden opgekocht."

Ze voelt zich niet machteloos in de strijd tegen criminaliteit, maar beaamt dat het een groot probleem is. "Dat moeten we aanpakken en dat doe je niet met overlastmaatregelen. Dat doe je langzaam. Je moet nadenken over vergunningen, prostitutie en de ordening van de stad."

De grootste opgaven voor Halsema

Bij haar aantreden benoemde de 52-jarige Halsema drie punten die zij ziet als haar "grootste opgaven": de aanpak van zware criminaliteit, het verbinden van burgers uit alle delen van de stad en het beschermen van individuele identiteit.

Nadat ze in juni dit jaar door de Amsterdamse gemeenteraad werd gekozen, werd Halsema in juli beëdigd als burgemeester van de stad. Ze is de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam. Ook is ze de eerste GroenLinks-burgemeester van de hoofdstad.

Aan politieke ervaring geen gebrek: Halsema zat dertien jaar in de Tweede Kamer en was acht jaar lang het boegbeeld van GroenLinks. Ze werd geroemd om haar scherpte en felheid in debatten. Intermediair noemde haar in 2010 de beste premierskandidaat van Nederland.

Bekijk hieronder het volledige interview met Halsema, daarin gaat ze ook in op het boerkaverbod. De handhaving daarvan krijgt in Amsterdam geen prioriteit.

Het Amsterdam van Femke Halsema

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl