Deze kerk stroomt wél vol: 'We lijken happy clappy, maar zijn heel orthodox'

Rianne Regelink en haar gezin gaan iedere zondag met veel plezier naar de kerk. "Ik zie het als een ontmoetingsplek, het is voor mij echt een feestje. Je kunt er de week weer mee in." Haar kerk is een van de snelst groeiende kerken van Nederland: Mozaiëk0318 in Veenendaal.

Iedere zondagochtend is het er druk, de twee diensten trekken een paar duizend bezoekers. Ze worden gehouden in een speciaal daarvoor gebouwd theater. Muziek speelt bij de diensten een belangrijke rol. Vanaf januari breidt de kerk uit naar het nabijgelegen Nijkerk.

Muzikant en voorganger Kees Kraayenoord richtte de kerk zeven jaar geleden op. "Dat was een gevoel voor mij, voor ons dat God ons daartoe opriep. Dat klinkt heel geestelijk, maar dat was echt een innerlijke overtuiging. Als je mensen wilt bereiken die niemand bereikt, dan moet je iets gaan doen wat niemand doet."

"Mozaiëk0318 is een heel duidelijk voorbeeld van een evangelische kerk, een onafhankelijke kerk", zegt theoloog Miranda Klaver. "Het behoort tot het spectrum van de evangelische en pinksterkerken in Nederland. Dat zijn in ons land de kerken die groeien."

Maar wat is dan de succesfactor? "Ze weten veel christenen uit andere kerken aan te spreken die vaak niet heel tevreden zijn of in ieder geval niet de aansluiting vinden bij hun geloofsbeleving zoals ze dat graag zouden willen. En die ook beter past bij de moderne tijd", zegt Klaver.

Op bezoek bij Mozaiëk0318

Koffie voordat de dienst begint

Waar je welkom bent, zoals je bent, luidt de tekst op de website van Mozaïek. "Wij willen mensen die hier komen het gevoel geven: er is een God die van je houdt", zegt Kraayenoord. "Dat gebeurt zelfs al bij het parkeren. Wij willen dat er mensen zijn die je een plekje helpen vinden als je aan komt rijden."

Ook staat er voor de bezoekers binnen een team klaar. "Achter alles wat we doen, zit een gedachte en een visie. Zo schenken wij bijvoorbeeld koffie voor de dienst, in plaats van erna. Het zit in kleine details waarmee we mensen het gevoel willen geven: er is op je gerekend, wees welkom."

We zijn geen liberale club, we geloven wat dat betreft in de wonderen van de Bijbel.

Kees Kraayenoord, oprichter Mozaiëk0318

"Wat ik hier vind, vind ik niet in een traditionele kerk", zegt een vrouw die de dienst bezoekt. Een ander vindt het fijn dat je met "je lijf mag aanbidden". "Niet met je handen in je zakken, maar met je handen in de lucht. Zoals anderen juichen bij een voetbalwedstrijd voor doelpunten, doen wij dat voor Jezus."

Hoewel de kerk misschien heel modern lijkt, is de inhoud volgens Kraayenoord toch heel orthodox. "Aan de buitenkant denk je misschien dat we happy clappy zijn, maar als je wat langer in Mozaiëk rondstapt en luistert naar onze prediking, dan merk je dat we eigenlijk een heel orthodoxe kerk zijn."

Hij gaat verder: "We geloven dat Jezus naar deze wereld kwam, dat hij stierf voor onze zonden. Dat hij is opgestaan, al die wonderen. We zijn geen liberale club, we geloven wat dat betreft in de wonderen van de Bijbel. Letterlijk ja, dat maakt mij christen. Dat ik geloof in een opgestane Jezus."

Het vraagt alleen om een wonder

Dat deze kerk groeit, is volgens theoloog Klaver niet genoeg om de algemene leegloop van de kerken te stuiten. "Die cijfers kunnen ze niet opvangen, dan hadden deze evangelische kerken het veel beter moeten doen. Ze kunnen niet iedereen die afhaakt een nieuw thuis geven."

Toch blijft Kraayenoord erin geloven. "Ondanks alle cijfers. Ik zei vandaag: de waarheid is dat de kerk kleiner wordt, maar Gods werkelijkheid is dat de kerk gaat groeien. Dat vraagt alleen om een wonder. Dat kunnen wij niet maken, maar daarvoor vertrouw ik op God."

Overal leegloop, maar deze kerk stroomt nog wél vol

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl