Nieuwsuur
ANP

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de elektrische bakfiets de Stint op dit moment geen veilig middel is om personen te vervoeren. Minister Cora van Nieuwenhuizen vindt dat de Stint in zijn huidige vorm daarom niet meer de weg op kan. Pas als er aanpassingen zijn gedaan, kan het voertuig weer toegelaten worden.

De Stint is niet het enige elektrische vervoermiddel op de weg. Oxboards, e-bikes, Trikkes, Segways: op de openbare weg rijden steeds meer bijzondere voertuigen. De huidige regels leiden tot verwarring en dat levert gevaarlijke situaties op. Dat blijkt ook uit een rondgang die Nieuwsuur eerder deed.

Er komen steeds meer nieuwe elektrische voertuigen bij en de huidige regels voldoen niet meer, zegt ook het Verbond van Verzekeraars. "De regels komen uit de vorige eeuw. Die moeten worden herzien en weer eenduidig worden gemaakt. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn", vindt directeur Richard Weurding.

Hoe gaat het nu in zijn werk? Als iemand een nieuw voertuig op de openbare weg wil krijgen, komt er een verzoek aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat bepaalt óf het de weg op mag en zo ja, als wat: een 'fietsachtige', een groter motorvoertuig of een (bijzondere) bromfiets.

Dat de regels van het ministerie onduidelijk zijn, daar zijn verzekeraars, en fabrikanten het over eens. Ze vinden het hoog tijd dat het ministerie de wetgeving herziet. "Het ministerie moet daarin het voortouw nemen, dat bepaalt tenslotte hoe we hier in het verkeer met elkaar omgaan", zegt Weurding.

Plannen

Pieter Dekker van de branchevereniging op het gebied van elektrisch vervoer DOET zei eerder in Nieuwsuur: "Wij streven hetzelfde na als de minister. We willen ook graag met de minister om tafel om te praten over deze voertuigen, maar daar wachten we inmiddels al jaren op. En sinds het ongeluk met de Stint staat alles stil."

De Tweede Kamer gaat binnenkort uitgebreid spreken over het TNO-rapport, de toekomst van de Stint en de regelgeving voor nieuwe voertuigen. Minister Van Nieuwenhuizen komt in februari met uitgewerkte plannen voor technische eisen en toezicht op vernieuwende voertuigen, schreef ze eerder deze maand in een brief aan de Kamer.

Nieuwe voertuigen vragen om nieuwe regels

STER reclame