Denis Mukwege bij zijn kliniek in Oost-Congo

Winnaar Nobelprijs voor de Vrede waarschuwt voor oorlog in eigen land

De Congolese arts Denis Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, waarschuwt voor oorlog in zijn eigen land. Twee jaar geleden hadden er in Congo al verkiezingen moeten zijn, maar president Joseph Kabila schortte die voortdurend op. Het uitstel leidde meerdere keren tot dodelijke protesten in het land. Nu staan er voor eind december wel verkiezingen gepland.

"Het enige waar Congo zich voor op maakt, is oorlog. Niet voor verkiezingen", waarschuwt Mukwege in een gesprek met Nieuwsuur. "Ik ben bang dat veel jongeren gaan demonstreren. Maar in reactie zal er op ze geschoten worden. De internationale gemeenschap mag niet zwijgen als zulke dingen gebeuren."

Mukwege ontving vandaag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede samen met jezidi-activist Nadia Murad, voor hun strijd tegen seksueel geweld. De arts behandelt als gynaecoloog slachtoffers van seksueel geweld in zijn land. Hij ziet verkrachting als een wapen, vreselijker en effectiever dan andere wapens, "maar met hetzelfde doel als conventionele wapens".

In een voor Nederland exclusief interview met Nieuwsuur vertelt Denis Mukwege over zijn werk, het belang van de Nobelprijs en over de verkiezingen in zijn land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl