Een ondervoed kind in Sanaa, eerder deze week

Kans op vrede in Jemen?

Lang werd het een vergeten oorlog genoemd, maar door beelden van stervende kinderen ontkomt de wereld er niet aan: de oorlog in Jemen. Er dreigt een hongersnood die aan miljoenen mensen het leven zou kunnen kosten. Tienduizenden mensen zijn de afgelopen vier jaar al gestorven.

In Zweden beginnen - als het goed is - morgen vredesonderhandelingen. Met aan tafel vertegenwoordigers van de Jemenitische regering en aan de andere kant de Houthi-rebellen.

Vertrouwen

VN-bemiddelaar Martin Griffiths tempert alvast al te hoge verwachtingen en is voorzichtig over het resultaat. Hij wil eerst het vertrouwen winnen van beide partijen. "Dat we in Zweden komen is al heel wat."

Laila al-Zwaini, arabist en jurist, vindt de inspanning van de VN-bemiddelaar knap. "Hier is veel werk aan vooraf gegaan. En ook al is het een geopolitiek conflict, deze twee partijen uit Jemen bepalen uiteindelijk de richting van het vredesproces, niet het buitenland."

Voorafgaand aan de vredesconferentie zijn achter de schermen gesprekken gevoerd met andere belangrijke spelers in het conflict, zoals Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Iran. "Zij hebben hiermee ingestemd", zegt Al-Zwaini.

Maar zal Saudi-Arabië zich inzetten voor vrede in Jemen? "De moord op journalist Jamal Khashoggi in Istanbul is een belangrijke game changer geweest", denkt Al-Zwaini.

"De kroonprins die ervan wordt beschuldigd, of ervan wordt verdacht achter deze moord te zitten, is ook de man die Saudi-Arabië de oorlog in Jemen in heeft gesleept. Beide zijn slecht voor zijn reputatie geweest. En dat heeft de druk van zowel Amerika als Engeland op Saudi-Arabië opgevoerd: doe iets aan Jemen, zeggen zij."

Kans op vrede in Jemen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl