Nieuwsuur
Nieuwsuur

De whatsapp-groep World Wide Weather van weervrouw Jill Peeters begon 'voor de gezelligheid'. Maar de inmiddels 140 weermannen en -vrouwen uit 110 verschillende landen hebben nu een helder doel: hun kijkers zo goed mogelijk inlichten over het klimaat.

"Het mooie aan weermannen en -vrouwen is dat zij al op de barricade staan van het veranderende weer", zegt Peeters. "Ze hebben een stem, zien er vaak goed uit, hebben een groot bereik en zijn populair. En ze worden vertrouwd in hun dagelijkse babbels over het weer."

Het is volgens Peeters niet moeilijk om dat weer door te trekken naar het klimaat. Naast de app heeft ze ook een internationaal samenwerkingsverband van weermensen: Climate Without Borders. "Het moet al die weermannen en -vrouwen een ruggensteuntje geven waardoor ze hun mond durven opentrekken."

Peeters, momenteel bij de klimaattop in Polen, wil dat zoveel mogelijk presentatoren in de groep samenkomen. "Het weer houdt zich niet aan grenzen, dus we mogen echt niet binnen landsgrenzen denken. Daarom moeten we zoveel mogelijk landen bij ons netwerk hebben."

Weermensen met een missie

Volgens de Oostenrijkse weerman Marcus Wadsak, mede-oprichter van Climate Without Borders, houden weerpresentatoren zich altijd bezig met weer én klimaat. "Ze hangen met elkaar samen. Weer is klimaat en klimaat is weer, je kan ze niet scheiden."

Hij legt uit: "Als je het over deze zomer hebt, of over het jaar 2018 in Oostenrijk, moet je het wel over klimaatverandering hebben, want we beseffen nu dat er iets nieuws aan de hand is, dat er iets verandert. We merken nu de gevolgen ervan."

Ook weerman John Morales uit Miami is lid. Hij kent Peeters al jaren en is vol lof over haar aanpak. "Ze is een wereldleider op het gebied van wetenschapscommunicatie. Ze krijgt waardering van wetenschappers op klimaat- en weergebied en ook van politieke leiders. Jill is iemand om rekening mee te houden."

NOS-weervrouw Willemijn Hoebert is sinds kort ook lid van de whatsapp-groep. "We zijn meteorologen en willen heel graag over het klimaat vertellen. Maar we willen alleen dingen vertellen waar we echt zeker van zijn, daarbij stuurt die groep en geeft tips en tricks. Dat vind ik heel erg waardevol."

STER reclame