Nieuwsuur
ANP

De toezichthouder op de inlichtingendiensten, de CTIVD, luidt de alarmbel over het toezicht op de veiligheidsdiensten. Het risico bestaat dat de diensten in strijd met de wet handelen, omdat waarborgen ontbreken of niet goed zijn geregeld.

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) oordeelt achteraf of de diensten zich wel aan de wet houden. In dit geval is vooral gekeken naar de invoering van controlemechanismen die met de nieuwe inlichtingenwet zouden worden ingevoerd. Die stonden tegenover de extra bevoegdheden die de inlichtingendiensten kregen. Veel van de controlemechanismen blijken nog niet goed te werken.

Bekijk hieronder hoe het toezicht is geregeld.

Hoe is het toezicht op de geheime diensten geregeld?

Er moeten op korte termijn "concrete stappen" worden gezet om ervoor te zorgen dat de diensten zich aan de wet houden, constateert de CTIVD.

"Omdat de waarborgen nu ontbreken, loop je dus het risico dat je te veel binnenhaalt en dat je te weinig vernietigt van wat je hebt binnengehaald", zegt Harm Brouwer, voorzitter van de CTIVD. "Dat betekent dat je daarmee onnodig inbreuk maakt op de privacybescherming van de burger en dat je dus onrechtmatig handelt bij de uitoefening van je bevoegdheid."

Er was voor de invoering al veel kritiek op de nieuwe inlichtingenwet: bij een referendum stemde een meerderheid tegen de komst ervan. Vooral de bevoegdheid om op grotere schaal af te tappen, leidde tot onvrede; het leverde de wet de bijnaam 'sleepwet' op.

Bekijk hieronder het gesprek met Harm Brouwer.

'Groot risico dat geheime diensten handelen in strijd met nieuwe wet'

STER reclame