Marrakesh-migratiepact: Jetten (D66) en Baudet (FvD) kruisen de degens

Nog één kans hebben de tegenstanders van het Marrakesh-migratiepact om het kabinet op andere gedachten te brengen. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer erover. In Nieuwsuur nemen Thierry Baudet van Forum voor Democratie, tegenstander van het pact, en Rob Jetten, de nieuwe voorman van D66 en voorstander, alvast een voorschot en gaan met elkaar in debat.

Na weken van twijfels, onduidelijkheid en juridische analyses werd afgelopen vrijdag duidelijk dat Nederland het migratiepact steunt, maar wel mét een zogeheten stemverklaring. Voor Jetten doet het niets af aan de waarde van het pact. "Al is D66 altijd voor het steunen van het pact geweest, ik denk dat het goed is dat het kabinet nog even extra duidelijk maakt wat het standpunt van Nederland is."

Baudet vindt het "inlegvel", zoals hij de stemverklaring noemt, maar flauwekul. "Het is een Ruttiaanse truc. Het is juridisch ook van geen enkele waarde. Want het pact kan niet worden opgezegd, dus je zit er in feite voor altijd aan vast. En asieladvocaten kunnen met dit pact in de hand, ondanks het inlegvel, gewoon zeggen: migranten hebben recht op dit of dat."

In het migratiepact zijn 23 doelen opgesteld, onder andere dat migranten recht hebben op basisvoorzieningen en dat de oorzaken van migratie moeten worden teruggedrongen. Jetten: "In dit pact staan mooie zaken, zoals het beschermen van mensenrechten. Maar Nederland kan ook met dit pact in de hand landen in Noord-Afrika aanspreken op hun verantwoordelijkheid."

Volgens Baudet is het tegenovergestelde het geval. "Dat soort landen negeren al veertig, vijftig jaar alle bindende verdragen. En dan zouden we met een niet-bindend pact ineens al die landen wel in beweging brengen. Dat is echt wensdenken. Dit pact gaat migranten, ook illegale migranten, heel veel rechten geven in Nederland en Europa. Het maakt het veel moeilijker om ze uit te zetten."

Jetten herhaalt nogmaals dat het volgens hem makkelijker wordt om landen aan te spreken op het feit dat zij migranten die niet mogen blijven, moeten terugnemen. "Het gaat om veilige landen. Die gaan voor het eerst instemmen met internationale afspraken over gereguleerde migratie. Ik hoop dat onze staatsecretaris met dit pact het vliegtuig instapt en het gesprek aangaat met landen als Marokko."

Drie bijzinnetjes

Niet tekenen, betekent volgens Jetten dat Nederland aan de zijlijn komt te staan. "De realiteit is dat dit pact de meerderheid van de VN-landen achter zich heeft. Als je als Nederland sterk wil staan in de vervolgafspraken in internationale context, dan kan je maar beter meedoen. Dat is geen stoere taal, maar dat is wel hoe diplomatiek verkeer werkt."

Baudet vindt dat Jetten onterecht de suggestie wekt dat het verdrag gaat over het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers. "Dat is niet het geval, het komt misschien in drie bijzinnetjes terug. Die landen lachen ons uit. Emigratie is een verdienmodel voor Afrikaanse landen, mensen die emigreren sturen geld terug naar het land van herkomst. Het gaat om veel grotere belangen."

Volgens de FvD-leider moet er een duidelijk signaal worden afgegeven. "Namelijk: wij gaan geen mensen opnemen die op illegale wijze naar Europa komen. Daarnaast zou je sancties moeten uitspreken als een land zijn uitgeprocedeerde mensen niet wil terugnemen. Ik denk dan aan sancties op het gebied van handel of het bevriezen van ontwikkelingsgeldpotten."

Bekijk hier het gehele debat terug:

Debat tussen Baudet en Jetten over Marrakesh-pact

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl