'Stadsmariniers en oud-agenten naar risicowedstrijden in amateurvoetbal'

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

De KNVB wil voortaan stadsmariniers, reservisten of voormalige agenten inzetten bij risicovolle amateurwedstrijden en probleemclubs. Deze mensen, die hun mannetje weten te staan, moeten de oren en ogen van de bond zijn op plaatsen waar eigenlijk niemand wil komen.

Dat zegt directeur amateurvoetbal Jan-Dirk van der Zee tegen Nieuwsuur, dat afgelopen weken onderzoek deed naar geweld in het amateurvoetbal. Komend weekend is het exact zes jaar geleden dat grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed na een mishandeling op het voetbalveld.

Momenteel heeft de KNVB met name in de lagere regionen van het amateurvoetbal beperkt zicht op geweldsincidenten. In die zogeheten B-categorie, waar zo'n negentig procent van de wekelijks dertigduizend wedstrijden gespeeld wordt, dringt volgens Van der Zee naar schatting twintig procent van de incidenten niet door tot de bond.

Excessieve incidenten

"Dit. Mag. Nooit. Meer. Gebeuren." Met die woorden sprak KNVB-voorzitter Michael van Praag in 2012 een menigte mensen toe die hun steun kwamen betuigen aan de overleden grensrechter Nieuwenhuizen.

Maar in de jaren daarna is fors geweld tegen scheidsrechters en grensrechters niet opgehouden. Uit cijfers van de KNVB blijkt dat er vijfhonderd 'excessieve' incidenten zijn geweest tegen arbitrage in de afgelopen zes jaar.

Van der Zee: "Ja, daar schrik ik zeker van want of het nou vijf-, vier-, drie- of achthonderd incidenten zijn, al die situaties zijn gewoon te veel en onacceptabel."

"Blijkbaar zijn wij het normaal gaan vinden dat je vals mag spelen, dat je de scheidsrechter een tik geeft of dat je met z'n elven op de scheidsrechter afloopt", zegt de directeur-amateurvoetbal. "Daarom wil ik doen wat in mijn mogelijkheden ligt om in te grijpen."

"Daar zit een zorg. Het zou kunnen dat we het topje van de ijsberg niet zien", zegt Van der Zee. "Als ik niets hoor, dan weet ik ook niets. Voor het in kaart brengen, registreren, waarnemen heeft de KNVB - samen met coaches, bestuurders - een verantwoordelijkheid."

Bewijsmateriaal

Om dat te bereiken komt de directeur-amateurvoetbal met een plan om het onzichtbare geweld zichtbaar te maken. "In de kelderklasse van het amateurvoetbal wil ik waarnemers die ook gewoon professionals zijn, zoals oud-defensiemedewerkers, oud-agenten, stadsmariniers en buitengewone opsporingsambtenaren."

"We hebben echt mensen nodig die goed kunnen observeren, neutraal en onafhankelijk. Bij zo'n wedstrijd, gewoon bewijsmateriaal verzamelen. Want zodra wij dat hebben, kunnen wij een tuchtrechtszaak in gang zetten en kan zo'n club verbannen worden uit het Nederlands voetbal. En dat wil ik. Die clubs moeten weg."

Van der Zee heeft momenteel veertig probleemclubs in het vizier. Ze zorgen voor een aaneenschakeling aan incidenten, een onveilige sfeer en houden zeker honderd medewerkers van de bond wekelijks aan het werk.

Reportage en gesprekken: Nog steeds veel geweld in het amateurvoetbal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl