Watergate-journalist Bob Woodward: vechten tegen Trump werkt averechts

Dat Donald Trump sinds de tussentijdse verkiezingen het Huis van Afgevaardigden is kwijtgeraakt, voorspelt volgens Watergate-icoon Bob Woodward niet veel goeds voor de Amerikaanse president. "Ik verwacht heel ongemakkelijke verhoudingen", zegt hij in een gesprek met Nieuwsuur.

"We zullen gaan zien hoe kwetsbaar wij zijn, hoe kwetsbaar hij is, en hoe kwetsbaar het land is. Wat telt, is welke gevolgen dat de komende twee jaar zal hebben."

Een 'Witte Huis in crisis' is al veertig jaar de omgeving waarin Woodward op zijn best is. De Amerikaanse journalist stond aan de basis van de ontdekking van het Watergateschandaal dat toenmalig president Richard Nixon ten val bracht.

Sindsdien schreef de gerenommeerde journalist meer dan tien boeken over presidenten én de zorgen waar ze 's nachts van wakker liggen. Een van die constante zorgen - van Nixon tot Trump - is Woodward zelf. Twee maanden geleden verscheen Woodwards nieuwste boek: Angst.

In het Witte Huis krijg je de waarheid toch niet te horen.

Bob Woodward

Na de voor Trump teleurstellende Congresverkiezingen liet hij het conflict met de pers verder escaleren. Zo nam hij CNN-verslaggever Jim Acosta zijn accreditatie af. Via de rechter heeft CNN de perspas inmiddels weer terug.

Volgens Woodward misleidt Trump de pers en happen journalisten te snel. "Het is een heel duivelse en tegelijk geniale voortzetting van de oude strategie die Nixon 45 jaar geleden gebruikte, toen Watergate aan het licht kwam. Nixon en zijn mensen vielen de media aan om de aandacht te verleggen naar de media in plaats van naar zijn gedrag."

Waarheid

Journalisten moeten Trump niet uitdagen, vindt Woodward. "Trump is gek op het idee van een strijd voor de rechter over de pers." Acosta's aanpak was volgens hem te emotioneel, het zorgt voor verwarring. "Hij kan beter wegblijven uit het Witte Huis, diepgravend verslag doen en in detail beschrijven wat Trump doet."

Dat is hoe Woodward het zelf doet: in al zijn 47 jaar als journalist is hij nooit bij een persbriefing of persconferentie in het Witte Huis geweest. "Het hoeft niet, want je krijgt de waarheid daar toch niet te horen."

Als je zo nauwgezet in de gaten wordt gehouden, moet je je wel zorgen maken.

Bob Woodward

Het belangrijkste onderzoek naar Trump op dit moment wordt geleid door speciaal aanklager Robert Mueller - ongeveer de enige in Washington die zich niet door de president laat provoceren. Vorige week gingen demonstranten nog de straat op om steun aan hem te betuigen.

Mueller lijkt een geduchte tegenstander, beaamt Woodward. "Maar hij kan worden ontslagen." Of dat echt gaat gebeuren, weet Woodward niet.

Op de laatste pagina's van zijn nieuwste boek Angst is te lezen hoe de president en zijn advocaat John Dowd over Mueller praten. Ze concluderen dat hij iets achterhoudt. "Iets belangwekkends", zegt Woodward. "Dat kan kloppen, of niet. Maar ik weet het niet."

Trump lijkt in ieder geval bezorgd. Logisch, zegt Woodward. "Als je zo nauwgezet in de gaten wordt gehouden, moet je je wel zorgen maken."

Bob Woodward over Donald Trump, het complete interview

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl