Veel mensen denken dat de wereld er niet goed voor staat. Maar volgens Steven Pinker, die wereldwijd te boek staat als invloedrijke psycholoog, valt dat best mee. Goedlachs en met een kleurrijke stropdas verkondigt Pinker zijn positieve boodschap dat het leven op tal van fronten juist beter is geworden.
"We leven langer, er sterven minder mensen door oorlog, er is minder misdaad, meer gelijkheid, minder armoede, minder analfabetisme en er zijn meer kansen." In zijn boek Pleidooi voor de Verlichting onderbouwt Pinker dat met 75 grafieken.
We laten ons volgens hem te veel leiden door de media, in plaats van door data. Daarom zijn we nu zo pessimistisch. "Alles wat je kunt kwantificeren aan menselijke ervaringen laat zien dat er de afgelopen 250 jaar vooruitgang is geboekt. Daarin verschilt het beeld van wat het nieuws je vaak doet geloven."
Maar de stroming die deze wetenschappelijke benadering ondersteunt, de Verlichting, staat volgens Pinker onder druk. "Die idealen worden van links en rechts aangevallen, vooral door de opkomst van het populisme in de VS en Oost-Europa."
De opkomst van autoritair populisme, denk aan de huidige leiders van de VS en Brazilië, was de reden voor Pinker om zijn lofzang over het Verlichtingdenken te schrijven. Want ondanks het succesverhaal van de menselijke geschiedenis, maakt hij zich grote zorgen.
"Bijna alle oorzaken van vooruitgang die ik heb genoemd, worden op de korrel genomen door autoritaire populisten. Zoals beleid op basis van wetenschap, moraliteit gebaseerd op menselijk welzijn in plaats van op religieuze geboden.
De tekst gaat verder onder deze video.
Vooral over klimaatverandering maakt hij zich druk. Zo trok Trump zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs. "Het op feiten gebaseerde beleid tegen vervuiling loopt gevaar. De regulering om vervuiling te verminderen is veel succesvoller dan men denkt. Zo is de luchtvervuiling in de VS sterk gedaald, dankzij de regulering die Trump nu wil terugdraaien."
Pinker wil met zijn boek tegenwicht bieden aan de negativiteit en wat hij noemt de aanvallen op wetenschap. "Het universum werkt ons voortdurend tegen. Er is alleen vooruitgang omdat we mensen met wetenschap vooruit helpen. Als we daarmee ophouden, kan de vooruitgang stoppen of achteruit gaan."