Gestolen kunst op internet

Meer en meer illegale kunst op het internet

  • Karel Ornstein

    verslaggever

  • Karel Ornstein

    verslaggever

De illegale handel in gestolen en vervalste kunst verplaatst zich steeds meer naar het internet. Om uit het zicht van de politie te blijven, mijden criminele handelaren de reguliere kunst- en antiekveilingen. Rechercheurs uit 21 Europese landen hebben de afgelopen week in Driebergen samen gezocht naar illegale kunst op internet.

Door nauw samen te werken verwacht de politie de criminelen beter aan te kunnen pakken. "Wat we zien is dat de illegale kunsthandel op het internet minder zichtbaar is. Dat is onze zorg", aldus Henk Bril van de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie.

"De georganiseerde misdaad lijkt diep in de illegale kunsthandel te zitten. Het is vaak snel en gemakkelijk geld verdienen. Meestal worden de voorwerpen niet goed getaxeerd. Ze verkopen het voor veel geld en maken zo grote winsten", zegt Ovidiu Toma van Europol.

Illegale kunsthandel steeds vaker online

Valse prenten, illegaal opgegraven vazen en gestolen beelden. Op het internet zijn op sites van handelaren en kunstveilingen inmiddels duizenden illegale voorwerpen te vinden. De kunstrechercheurs letten bij hun onderzoek vooral op gestolen kunst uit Irak en Syrië.

Tijdens het bewind van IS is er niet alleen veel kunst vernield, criminelen kregen - als ze IS maar genoeg betaalden - alle ruimte om archeologische vindplaatsen te plunderen. "Wat we nu zien, en dat is echt een toenemend probleem, is de hoeveelheid plunderingen door mensen die het land leegroven en spullen voor zichzelf uit het land weghalen", zegt Bril.

Database

Op dit moment zijn er nog weinig maar voorwerpen uit Irak en Syrië via internet te vinden. "Het is de vraag waar de gestolen voorwerpen zijn. Archeologen en politierechercheurs denken dat veel kunst ondergronds wordt gehouden en pas over 10, 15 jaar zal opduiken", denkt archeoloog Olivier Nieuwenhuise van de Universiteit Leiden.

"We hebben een database gemaakt. Van 500 objecten hebben we hele goede foto's verzameld en die hebben we aan Interpol gegeven. Zij staan klaar om de voorwerpen te identificeren als ze waar ook ter wereld opduiken", aldus Nieuwenhuise.

Ook zullen taxateurs en de Vereniging van handelaren in oude kunst (KVHOK) binnenkort een meldpunt opzetten.

Kunsthandelaar en taxateur Willem de Winter helpt de politie bij de opsporing van vervalste en gestolen kunst. Hij legt het de rechercheurs uit aan de hand van een ets van Picasso uit de jaren 30. Zie het in de video hieronder:

'Dit is overduidelijk nep: de naam van Picasso ontbreekt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl