Zorg komt steeds meer personeel tekort: 'We moeten nu nee verkopen'

  • Irene de Kruif

    redacteur

  • Irene de Kruif

    redacteur

Het personeelstekort in de zorg neemt in een gigantisch tempo toe. Op dit moment zijn er 30.000 vacatures. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is dat aantal nog nooit zo hoog geweest. Reden voor minister Hugo de Jonge om het startsein te geven voor een reclamecampagne om het imago van werken in de zorg op te kalefateren.

Als er namelijk niets gebeurt, dan is er over vier jaar een tekort van 125.000 mensen, waarschuwt het ministerie. Eerder dit jaar presenteerde de minister al een actieplan 'Werken in de Zorg'. In dat plan schrijft hij dat meer mensen moeten kiezen voor de zorg, dat het onderwijs beter moet en dat er anders moet worden gewerkt.

Als mogelijke opties noemt hij onder meer dat er meer zij-instromers zouden moeten komen, dat er minder administratieve lasten moeten zijn en hij rekent uit wat het zou schelen als al het personeel in de zorg een uurtje meer zou werken. In de video hieronder zetten we het op een rij:

Het actieplan voor de zorg van minister De Jonge

Kinderverpleegkundige Lisette Mulder merkt nu al dat er een personeelstekort is. "Onlangs kregen we in korte tijd vijf zorgaanvragen binnen. We hebben er echt van alle kanten naar gekeken, maar helaas hebben we geen van allen kunnen aannemen, omdat we niet genoeg collega's hebben. We hebben vijf kinderen 'nee' moeten verkopen."

Het idee om het tekort aan personeel op te lossen door zorgmedewerkers een uurtje meer te laten werken noemt ze "een beetje dom'. "Ik heb een contract van 24 uur per week. Er is geen week voorbij gegaan dat ik precies dat aantal uren gemaakt heb. Het is altijd meer." Standaard een uur meer werken wil zij niet.

Dan is de balans zoek

Verpleegkundige en vakbondslid Herman Gijsbers kan zich ook niet vinden dat idee. "Ik denk dat mensen in het vak kiezen voor parttime werken om het evenwicht tussen de zorg hier en en de zorg thuis te kunnen hebben. Als je dan meer gaat werken, dan is het uit balans en dan heb je weer meer kans op ziekte, burn-out, noem maar op."

Uit onderzoek van sociale partners blijkt dat driekwart van de werknemers in de zorg geen groter contract wil.

In het verleden kon je nog met patiënten gaan zitten of naar buiten gaan. Dat is er niet meer bij.

Herman Gijsbers, verpleegkundige

Het ministerie hoopt ook dat de komende jaren minder mensen de zorg verlaten. Afgelopen jaar verlieten zo'n 80.000 mensen de branche. Verpleegkundige Gijsbers wil de zorg niet verlaten, maar erkent wel dat er veel is veranderd.

"Ik zit ruim veertig jaar in het vak en nu is het gewoon een race tegen de klok. In het verleden kon je nog met patiënten gaan zitten of naar buiten gaan. Dat is er niet meer bij." Uit onderzoek blijkt de helft van de medewerkers binnen de zorg de werkdruk te hoog vindt.

De instroom bij de zorgopleidingen nam dit jaar wel toe, met 6 procent in het mbo en 9 procent in het hbo. Volgens Gijsbers moet het ministerie daar op blijven inzetten.

"En zorg dat je de mensen die je opleidt, ook behoudt. In mijn ogen kan dat door beloning en door de werkdruk te verlagen. Die combinatie moet er zijn: alleen maar een betere beloning maakt het werk niet lichter hè!"

Wat gaat minister De Jonge doen aan de personeelstekorten in de zorg?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl